Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Znojmo nabídne slevu na jízdné

Skoro tisícovku měsíčně teď ušetří rodiče sedmnáctileté středoškolačky Aleny, dojíždějící do Znojma do školy z Vranova nad Dyjí. Od prvního září začne totiž platit pro studenty do 26 let i seniory nad 65 let pětasedmdesátiprocentní sleva ve vlacích a autobusech. Stačí pouze předložit průkaz totožnosti anebo studentský průkaz.

„Využívala jsem dosud jen průkazku, kterou si může koupit každý, ale to jsme z plného jízdného ušetřili asi tak jen deset procent, peněženka se našim celkem protáčela,“ dodává Alena.

Kompenzaci jízdného uhradí dopravcům vláda ze státního rozpočtu. Podle některých opozičních politiků si tak chce koupit voliče, finanční prostředky by měly být spíše využity například k dostavbě dálnic a železnic.

Řada jiných ale slevy vítá. Stát vyjdou od příštího roku na skoro šest miliard korun ročně. Opatření se ovšem týká jen regionální dopravy.

Znojemské zastupitele to proto inspirovalo k podobnému kroku i v dopravě městské. Výše slevy jízdného se zvyšuje také na sedmdesát pět procent. Kompenzovat tento krok pomůže taktéž Jihomoravský kraj díky Integrovanému dopravnímu systému.

Pokud tedy zmiňovaná studentka Alena přijede do Znojma a využije ještě zdejší městskou dopravu, zaplatí za jednorázovou jízdenku místo dosavadních šesti korun pouhé tři koruny.

„Věřím, že tento krok alespoň trochu pomůže odlehčit dopravní situaci ve Znojmě a zároveň to přilepší rozpočtům rodin s malými dětmi,“ vysvětlil znojemský starosta Jan Grois. Starobní a invalidní důchodci budou mít i nadále Městskou autobusovou dopravu zdarma, musejí si pouze vyřídit nutný průkaz.

Alžběta Janíčková