Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Znojmo má dalšího mistra Evropy – cyklistu Lubomíra Nováka

Kromě vynikajících výsledků posádky dračích lodí v Číně, zisku titulu absolutního mistra Evropy Eduarda Lišky v bojovém umění taekwon-do, úspěšného tažení ligových hokejistů, fotbalistů, volejbalistů či ještě nedávno plavců, se může město Znojmo pochlubit dalším pozoruhodným výsledkem stálice cyklistického nebe – veterána Lubomíra Nováka.

  • Mistr Evropy Lubomír Novák s trofejemi. FOTO: -stlba-
  • V plném tempu na trati časovky.

Ten se věnuje hlavně závodům na silnici, kterých absolvoval ve svém  životě již nepočítaně. Hned je třeba jedním dechem dodat, že i velice úspěšně – ve své věkové kategorii končí většinou na medailových pozicích. V cíli dává na frak dost často i soupeřům o mnoho let mladším, což svědčí o jeho dlouhodobě vysoce kvalitní výkonnosti. Jeho nejčerstvějším „majstrštykem“ bylo červnové ME Masters pořádané letos naposledy v České republice, konkrétně ve Žďáru nad Sázavou a okolí.

Zahájeno bylo časovkou jednotlivců, a ty má příkladný bojovník a zároveň i cyklistický gentleman Lubomír Novák docela rád. Trať časovky byla poněkud netypická, měřila necelých 20 km a vedla zvlněným terénem se dvěma obrátkami. Pro znalce zeměpisu – jelo se z Nového Veselí přes Březí nad Oslavou do Bohdalova, odtud zpět přes Březí ke druhé obrátce ve vesnici Kotlasy a z ní stejnou cestou do místa startu v Novém Veselí. Docela romantická trasa dokonale prověřila síly všech účastníků a nejvíce jich v kategorii M8 měl právě Lubomír Novák, kterému se konečně podařilo po dvou bronzových a jedné stříbrné medaili z minulých ročníků vybojovat zlato. Získal tak v této disciplíně titul MISTR  EVROPY 2012.

Druhým zástupcem Cyklo klubu Kučera Znojmo byl Alois Bulín. Ten se držel také statečně a v kategorii M6 skončil na velmi pěkném sedmém místě. Časovka se jela ve čtvrtek, v sobotu následoval závod jednotlivců na opravdu těžkém kopcovitém okruhu ze Žďáru n. S. přes Sklené – Tři Studně – Vlachovice – Nové Město na Moravě – Žďár n. S. a měřil přes 27 kilometrů.

Alois Bulín nestartoval, novopečený mistr Evropy z časovky Lubomír Novák musel tento okruh zvládnout dvakrát. Cyklistický chleba se lámal ve druhém kole v dlouhém osmikilometrovém stoupání na Tři Studně, kdy po sérii nástupů odjela tříčlenná skupinka jezdců – Ital Maccioccu, Rakušan Schalk a Lubomír Novák. Svůj náskok si zmíněné trio udrželo až do cíle a ještě cca 150 metrů před cílem to pro našeho Nováka vypadalo i na další zlato. Jenže v poslední prudké zatáčce přišlo malé zaváhání a ze zlatého snu zbyl „jenom“ bronz.

Shrnuto a podtrženo – titul Mistra Evropy v časovce, bronzová medaile ze silničního závodu a k tomu ještě předcházející titul Mistr České republiky v časovce, to je přímo skvělá Novákova bilance pro tento rok.

Další pořádající zemí ME Masters má být Itálie, která hodlá uspořádat závody na Sicílii, což je pro nás přece jen poněkud hůře dostupná destinace.
Na otázku, co kavalíra českých silnic Lubomír Nováka čeká v nejbližších dnech, nám odpověděl: „V současné době se téměř každý víkend účastním závodů seriálu Extraligy Masters, který se skládá z 23 závodů v průběhu sezony. Mimo to se připravuji na světové Mistovství Masters, které se bude konat koncem srpna v St. Johannu v Rakousku.“

Pro ještě ucelenější představu o kvalitách cyklisty-veterána Nováka se hodí připomenout i jeho některé jiné starty resp. úspěchy. Formu před ME ladil na závodě Extraligy Master v Seleticích u Nymburka. Na mírně zvlněném okruhu 3x15 km dlouhém bylo přes kilometr dlouhé táhlé stoupání do cíle a jedinému zástupci CKK Znojmo Novákovi se dařilo. Svůj únik asi 2 km před cílem dotáhl až do vítězného konce a týden před ME si tak ověřil dobrou formu. Další týden absolvoval v pořadí 14. závod Extraligy Masters ve Slatiňanech u Chrudimi (3x17 km). Hned po startu jim začal nenápadně odjíždět Josef Burgr z Prahy a než to ostatní prokoukli, bylo pozdě.

„Přestože jsem se snažil Burgra sjet a celý závod jsem prakticky odtáhl, už se to nepodařilo, vedlo to jen k roztrhání balíku. Odjeli jsme ještě ve třech, ale v cílovém stoupání mi už pak chyběly síly. Svou kategorii jsem sice vyhrál, ale celkově z toho bylo jen čtvrté místo,“ konstatoval Luboš Novák.

Následovala dvojice domácích závodů v Hodonicích – sobotní vyhraná časovka a nedělní zmoklý silniční závod – a pak pokračovala ELM prvním vrcholem sezóny – Mistrovstvím ČR v časovce jednotlivců v Sokolově. Téměř stovka závodníků, klasická trať 18 km, dobrý povrch a až na vítr dobré počasí. Slušných podmínek borci CK Kučera Znojmo Bulín s Novákem náležitě využili. Alois Bulín v kategorii C (50-59 let) dojel šestý a obhájce loňského titulu Lubomír Novák kategorii D (60-69 let) opět vyhrál. Jeho vítězný čas byl šestým nejlepším časem v absolutním pořadí, čímž jen zisk mistrovského titulu Lubomír Novák potvrdil.                                  

-stlba-