Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Znojmo bude opět hlavním „dračím“ městem, přijedou i Číňané!

Už podeváté se uskuteční se na řece Dyji Festival dračích lodí, jenž se stal počtem přihlášených posádek největší „dračí“ akcí v České republice. Letošní ročník je na programu ve dnech 29. září až 1. října. Akce se také letos stala součástí projektu České unie sportu ČUS Sportuj s námi.

Ve čtvrtek 29. září jsou na pořadu závody družstev žáků I. stupně základních škol a mateřských škol.

V pátek 30. září se konají závody družstev žáků II. stupně základních škol a Pohár středních škol. V sobotu 1. října Festival dračích lodí vyvrcholí hlavními kategoriemi pro veřejnost. Každý den od 8 hodin je povinná prezentace posádek, vlastní závodní program bude slavnostně zahajován vždy cca v 10 hodin.

„Znojemský festival je největší akcí dračích lodí v České republice. Zatím se nám přihlásilo celkem rekordních 70 posádek, mj. i z Rakouska a Slovenska  a další se ještě průběžně hlásí. Raritou bude nepochybně účast čínské posádky, tedy ze země, kde se dračí lodě před dvěma tisíci lety objevily! Naše závody jsou určeny pro širokou veřejnost, firemní týmy a všechny, kteří se chtějí v partě kamarádů dobře pobavit, aniž by kdykoliv předtím v dračí lodi seděli. Naše kapacita je pro letošek již naplněna, několik ročníků trvalo, než lidé pochopili, že účastnit se závodů ve Znojmě může opravdu kdokoli, že jsme festivalem pro veřejnost, letos je již zájem větší, než je kapacita našeho závodiště“ říká člen organizačního výboru Petr Štěrba. Pořadatelem akce je oddíl Kanoistiky TJ Znojmo ve spolupráci s Asociací Vodních sportů Znojmo a Českým svazem dračích lodí

Centrem závodů bude Areál vodních sportů pod Sedlešovickým mostem. Sobotní festival dračích lodí má podtitul  Neoficiální mistrovství světa amatérských posádek a o titulech se bude rozhodovat na sprinterské trati dlouhé 160 metrů. Na čtyřech tratích si zazávodí účastníci ve čtyřech kategoriích – ve třech z nich musí v posádce být minimálně tři ženy, které navíc mají i svoji samostatnou kategorii.

„Opět bude na pořadu dračí biatlon, který je dlouhý 200 metrů a kombinuje jízdu na dračí lodi se střelbou z paintballové zbraně na terč. Střílí se ve vyznačeném prostoru dráhy přímo z lodi. Podle zasažených terčů se posádkám k dosaženému času připočítávají trestné nebo bonifikační vteřiny. Gladiátorské sprinty jsou na programu vždy v podvečer na osvětlené padesátimetrové trati, na které proti sobě jedou vždy dvě lodě – vyřazovacím k.o. systémem se postupuje až do finále. Cíl je pod mostem, kde jsou zavěšeny zvony, a vítězí posádka, která do něj dříve udeří. K tomu má speciální kopí, úder však může provést jen jeden, předem určený člen posádky, který má na sobě gladiátorskou helmu a plovací vestu jako brnění,“ popisuje průběh atraktivních soutěží Petr Štěrba. Sobotní akci letos předcházejí ve čtvrtek a pátek závody dětských posádek. V areálu závodiště budou po všechny tři dny umístěny zajímavé dětské atrakce.

Více na: www.dracifestznojmo.cz                                                                  

-PS-