Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Znojemský hokej míří za hranice, fanoušky čekají atraktivní duely

Hokejisté Znojma se od nadcházející sezony stanou jedenáctým účastníkem EBEL (Erste Bank Eishockey Liga), mezinárodní ligové soutěže klubových celků z Rakouska, Slovinska, Maďarska, Chorvatska a nyní také Česka.Zájem o účast znojemského týmu v soutěži projevilo vedení EBEL. Orli tak nadále nebudou působit v české 1. hokejové lize a stanou se prvním českým hokejovým klubem hrajícím zahraniční soutěž.

„Smlouva je podepsána na tři roky. Kvalita ligy je velmi vysoká, nepočítáme s tím, že bychom v EBEL chtěli po nějaké době končit,“ uvedl asistent trenéra Martin Stloukal. Znojemští příznivci se tak mohou těšit minimálně na třicet domácích utkání v Hostan aréně. Cena permanentních vstupenek přitom zůstává nezměněna a začíná už na 1100 Kč. „Naším cílem je, aby byl znojemský stadion zaplněn znovu po střechu a hrál se zde kvalitní hokej. Chtěli bychom, aby na zápasy chodilo alespoň 3000 diváků,“ uvedl jednatel klubu Stanislav Hahn. Vstup na jednotlivá utkání by měl stát 100 korun, pro zahraniční příznivce 5 euro.

Klubový rozpočet by po vstupu do EBEL měl být o několik milionů navýšen. „Znojmo nemá finanční potenciál na českou extraligu. EBEL je pro sponzory výhodnější než první liga. Na konkrétní informace je zatím brzy, ale zájem ze strany sponzorů existuje. Vycházíme z rozpočtu, který jsme měli na první ligu, tedy z 18 milionů korun. Rádi bychom jej doplnili s pomocí zahraničních sponzorů,“ vysvětlil Hahn. Významnou podporu všem týmům poskytuje například Erste Bank, generální partner soutěže.

Pro celý znojemský region může zapojení Orlů do tohoto mezinárodního projektu přinést oživení a nový impuls, stejně jako užší propojení obou stran pohraničí.EBEL přinese na jih Moravy atraktivní hokej i hráče mající za sebou zkušenosti z NHL a reprezentačních výběrů. Průměrná návštěvnost byla v uplynulé sezoně 3501 diváků na utkání (pro srovnání 1. liga ČR 1195 diváků na utkání), což soutěž řadí na sedmé místo v Evropě. Zájem fanoušků i široké veřejnosti o EBEL postupně roste, a to nejen v Rakousku, jak dokázal chorvatský Medveščak Záhřeb, jenž během pár dnů několikrát zaplnil patnáctitisícovou multifunkční arénu.

Erste Bank Eishockey liga je původně nejvyšší rakouskou hokejovou soutěží, která byla až do léta 2006 složena výhradně z rakouských celků. Poté se do ligy přidala slovinská Jesenice, o rok později byl přijat také druhý slovinský tým z Lublaně a maďarský Székesfehérvár zaokrouhlil počet klubů na deset. K dosud poslední změně došlo v roce 2009, kdy uvolněné místo po Innsbrucku zaplnil chorvatský Záhřeb.

 

Současní účastníci EBEL jsou následující: Orli Znojmo - Znojmo, Česko; EC KAC - Klagenfurt, Rakousko; EC Red Bull Salzburg – Salcburk; EHC Black Wings Linz - Linec; EV Vienna Capitals – Vídeň; Graz 99ers - Štýrský Hradec; EC VSV Villach – Villach; HK Acroni Jesenice - Jesenice, Slovinsko; HDD Tilija Olimpija Ljubljana - Lublaň, Slovinsko; SAPA Féhervár AV 19 - Szekesféhervár, Maďarsko; KHL Medveščak Zagreb - Záhřeb, Chorvatsko.

 

-LP-