Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Znojemské volejbalistky opět ve špičce České republiky!

Po zisku titulu krajských přebornic ve volejbalu čekala znojemské volejbalistky ještě více než měsíční příprava na vrchol sezony, který je zároveň i snem každé hráčky v tomto věku, a to na Mistrovství České republiky žákyň ve volejbale. Tam si znojemské volejbalistky zajistily postup právě suverénním vítězstvím v Přeboru Jihomoravského kraje a chtěly podat co nejlepší výkon i ve srovnání s nejlepšími celky v rámci celé ČR.

Samotné Mistrovství ČR má dvě části – do první části postoupí nejlepších 32 týmů z krajských přeborů, které se ve čtyřech skupinách poperou o 12 míst ve finálovém turnaji (šestnáctku nejlepších doplní 4 nejlepší družstva z Českého poháru).

Družstvo žákyň VK Pegas Znojmo se tak muselo v první části MČR umístit mezi sedmi dalšími soupeři nejhůře do třetího místa. Hned úvodní zápas se ZŠ Mikulova Praha přinesl pořádné drama. Soupeřky, které při rozsmečování doslova naháněly strach svými razantními útoky, statečně vzdorovaly znojemskému týmu i v první sadě, jejíž závěr však po zásluze získaly volejbalistky Znojma.

Naopak druhá sada dopadla úspěšněji pro pražský výběr, a tak hned úvodní zápas rozhodoval tie-break. V něm dokázal znojemský tým otočit (a ne naposledy v turnaji) nepříznivý stav 5:10 a získal první důležité vítězství. Podobný scénář měl i druhý zápas a i soupeřky z Vamberka odešly poraženy ve zkrácené sadě 2:1. Po hladkém vítězství 2:0 nad Bedřichovem přišly zápasy pravdy. Proti ambicióznímu týmu Zlína opět utkání dospělo do tie-breaku, v němž již poněkolikáté znojemské volejbalistky prokázaly nezlomného ducha, za stavu 10:14 odvrátily 4 mečboly soupeřek a doslova urvaly další výhru.

Samostatnou kapitolou turnaje byl zápas Znojma a Svitav. Tohoto soupeře znojemské hráčky během sezony ani jednou neporazily, ač byly mnohokrát blízko, a v přímém duelu se nyní rozhodovalo o postupovém snu. Na toto utkání si Znojmačky nachystaly nejlepší výkon celé sezony. Ve fantastické atmosféře doslova přetlačily skvělým volejbalem soupeřky 29:27 v první sadě, aby ve druhém setu přímo excelovaly – 25:13. Po takovém utkání tleskal nejen trenér, ale všichni, kteří měli čest takový výkon vidět, a již páté vítězství v řadě dávalo slibné šance k postupu do finálové části MČR.

A hned další utkání tým VK Pegas Znojmo prověřil po všech stránkách – za stavu 10:8 v první sadě se Znojemským zranila první smečařka družstva Vanessa Veithová a celé družstvo se muselo s touto citelnou ztrátou srovnat. Již poněkolikáté však dokázaly hráčky bojovat i za krajně nepříznivého stavu, otočily výsledek 20:24 ve svůj prospěch a ve druhé sadě opět ukázaly to nejlepší, co umí (25:15). Tento výsledek již družstvu Znojma definitivně zajistil postup do elitní šestnáctky ČR, proto v posledním utkání dostaly prostor hráčky z lavičky, které si tuto šanci zasloužily za skvělé povzbuzování během celého turnaje. Silný celek Olomouce byl pak nad jejich síly, ovšem vysněný postup do finále MČR byl na světě!

Finále MČR žákyň bylo v letošní sezoně pořádáno právě v Olomouci a již samotný postup mezi nejlepší týmy celé ČR byl pro znojemské družstvo velkým úspěchem. Hráčky se však chtěly poprat i s těmi nejlepšími. V jednoznačně nejtěžší základní skupině však narazily na velmi silné soupeře. V duelu s  Kladnem nefungoval znojemským hráčkám příjem a vůbec se nedostaly do hry a hladce prohrály. O šanci si zabojovaly se silnou Plzní – v koncovce urvaly první sadu, řada nevynucených chyb v polovině druhého setu však přinesla vyrovnání a v rozhodující zkrácené sadě již soupeřky prokázaly svou kvalitu a zkušenost.

V posledním zápase skupiny proti Světlé nad Sázavou, jejíž hráčky působí ve výběru Vysočiny, musely znojemské volejbalistky zvítězit.  V prvním setu od stavu 2:6 držely se soupeřkami vyrovnaný krok, bohužel ztrátu již nedohnaly. To se jim naopak povedlo ve 2. sadě, kdy stav 18:23 otočily až na 24:23, ovšem setbol neproměnily a štěstí v posledních míčích stálo na straně soupeřek. Porážka tak posunula znojemský tým do skupiny o 13.-16. místo. V ní porazily hráčky VK Pegas Znojmo Kralupy 2:0, zbytečně ztratily zápas se Zlínem a v posledním utkání sezony porazily domácí Olomouc 2:1.

V celkovém pořadí finále Mistrovství České republiky žákyň obsadily pěkné 14. místo, navíc předváděnými výkony dokázaly, že volejbal je tak nádherná hra – zvláště, když se hraje kromě rukou i srdcem! Poděkování za skvělou reprezentaci klubu, města Znojma i celého Jihomoravského kraje zaslouží hráčky Klára Marušíková, Kamila Krulová, Vanessa Veithová, Veronika Šteflová, Veronika Polehňová, Šarlota Svobodová, Marie Radnická, Petra Kloudová a Lucie Horáčková. 

-MZ-