Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Životní trefa Josefa Hnaníčka v pohárovém utkání se Spartou

To tady v minulosti nebylo a možná ani v budoucnu ještě dlouho nebude, aby se znojemští fotbalisté utkali s nejlepším týmem v republice a potažmo s legendární Spartou. Ta v osmifinále (budiž Znojmu připsáno ke cti, že se probojovalo až tak daleko) utkání Ondrášovka cupu nic nepodcenila a na hřišti osmého týmu druhé nejvyšší soutěže nasadila takřka nejsilnější možnou sestavu. O výhře sice de facto rozhodla už během první čtvrthodiny, ale domácí se i přesto vypnuli k velkému výkonu.

Do posledního místa zaplněný stadion hodně nahlas spílal rozhodčímu Petru Mikelovi, že nevyloučil hostujícího Brabce, který způsobil vysokou nohou krvavé zranění Hříbkovi. Tento moment Znojmo řádně nabudil a když na začátku druhé půle dal Josef Hnaníček obávané Spartě svůj životní gól, museli favorité z Letné pořádně zabrat. V závěru však Sparťané prokázali větší zkušenosti a po dalších dvou gólech před domácí odvetou už zřejmě rozhodli o postupu.

Znojemský trenér Bohumil Smrček popsal průběh utkání slovy: „Sparta vyhrála zaslouženě, my jsme zaspali začátek. Přáli jsme si nedostat brzy gól, ale to se nám, bohužel, nevyplnilo. Naši hráči měli zbytečně velký respekt ze soupeře zvučného jména. Postupně se ale osmělovali, vyrovnávali hru a zlom nastal po faulu Brabce na Hříbka. Od té chvíle začali odvážněji chodit do soubojů a výsledkem byla pěkná branka Hnaníčka. V té době jsme Spartu dost potrápili, ale otevřeli jsme obranu až příliš, za což nás soupeř potrestal dvěma brankami. Myslím, že jsme ty čtyři tisícovky diváků nezklamali a že si i přes porážku takový fotbalový svátek pořádně vychutnali.“

 

1.SC Znojmo - AC Sparta Praha fotbal 1:4 (0:2)

Branky: 54. Hnaníček - 3. Krejčí, 16. Grajciar, 84. Krejčí, 86. Kadlec.

ŽK: 31. Yonov, 60. Švarc, 68. Mička - 26. Brabec, 32. Matějovský, 74. Sionko. Rozhodčí: Petr Mikel - Ivo Nádvorník, Zdeněk Dobrovolný - Du-šan Mojžíš. Rekordní počet diváků: 4 195. 1.SC Znojmo: Hrubý - Hříbek, Yonov (K), Mička, Švarc - Okleštěk (78. Krhut), Trnovec (67. Pacanda), Lacko, Zifčák - Hnaníček, Vašíček.

AC Sparta Praha fotbal: Švenger - Pamič, Brabec, Jarošík, Vidlička - Sionko (80. Mareš), Matějovský (K), Grajciar, Krejčí, Hušbauer - Slepička (62. Kadlec).

 

Za přítomnosti kamer České televize začala Sparta pěkně zostra, velký respekt z ní svazoval domácím hráčům nohy. Sotva se naplnila třetí minuta, když po pravé straně unikl bývalý znojemský hráč Libor Sionko, výborně odcentroval a mladý Krejčí z bezprostřední blízkosti hlavou překonal našeho gólmana Hrubého poprvé. Další skvělou příležitost pak měl Hušbauer, ranou z dálky opět pořádně protáhl Hrubého. Po souboji obou kapitánů Yonova s Matějovským zůstal náš stoper na zemi, zatímco Marek Matějovský poslal do gólové šance Petera Grajciara a ten zamířil přesně l levé tyči. S domácími to po této druhé brance nevypadalo dobře, Sparťané využívali každé příležitosti ke střelám, byť třeba i z dálky. Brankář Hrubý měl dostatek příležitostí k rozchytání a několikrát se blýskl skvělými zákroky.

Ve dvacáté minutě byl po srážce s Hříbkem ošetřován střelec první branky a o několik minut později se ošklivě vypadajícího faulu dočkal i tentýž náš hráč. Po „vysoké noze“ Ericha Brabce byl zraněn na hlavě, kvůli krvácení musel být ošetřován mimo hrací plochu a Znojmo hrálo chvíli jen v deseti lidech. Brabcův faul by si zasluhoval i červenou kartu, ale sudí Mikel ji nevytáhl. Po velkých vášních v hledišti se odhodlání nenechat si nic líbit a nebát se, přeneslo také na hlavní aktéry na trávníku. Došlo dokonce i k extempore mezi kapitánem Yonovem a trenérem Haškem u postranní čáry, kdy se přetahovali o míč a Yonov byl potrestán žlutou kartou. Kolem čtyřicáté minuty měli Znojemští dost pěkných zásahů, na hranici vápna Trnovec nešťastně „zakopl“ o míč a nic z toho nebylo, jenže i Sparťané kopali dva rohy za sebou. Branka už ale nepadla.

Zbytečný počáteční ostych nechali o přestávce naši hráči v šatně a když se po přihrávce od Lacka podařilo Josefu Hnaníčkovi snížit na 1:2, publikum explodovalo nadšením. Dopředu se odvažoval chodit Mička a potleskem byl přivítán i střídající exsparťan Milan Pacanda. Sparta sice ve střelecké frekvenci poněkud polevila, ale v 69. minutě musel Sionkovu hlavičku vykopávat z brankové čáry Yonov. Znojmo bylo teoreticky blízko vyrovnání, ale vždy mu chyběl pověstný krůček. Otevřenější hry však využili hosté k závěrečnému k.o. Sparťanský útok znatelně oživil příchod střídajícího Václava Kadlece. Šest minut před koncem obelstil jednoho z našich hráčů a na třetí gól přihrál Krejčímu, konečné slovo si vzal a čtvrtou branku pak hodně zblízka přidal sám.

Konečných 1:4 je pro Znojmo příliš kruté, za předvedený výkon by si hráči zasloužili přijatelnější výsledek. Mají před sebou ještě odvetu v Praze, ale od té už nelze nic převratného očekávat. „Chvílemi jsme sice Spartu i přehrávali, ale pro nás jsou důležité hlavně získané zkušenosti, které bychom měli převést do mistrovských zápasů druhé ligy. Potřebujeme uhrát co nejvíc bodů, abychom mohli v klidu přezimovat někde uprostřed tabulky. Spartě ještě jednou blahopřeji, zápas ve Znojmě vůbec nepodcenila a odvedla kvalitní výkon,“ konstatoval po utkání znojemský trenér Smrček.

 

Řekli po utkání:

Trenér Sparty Martin Hašek: „Naše sestava byla kompletní a pokud tam nebyl někdo, koho jste čekali, tak to bylo ze zdravotních důvodů. Do zápasu jsme vstoupili dobře, měli jsme i další šance, domácí podržel výborný brankář. Kontaktní gól nám trochu vzal vítr z plachet, nevyhrávali jsme souboje ve středu pole a nesbírali odražené míče. A když se domácí nadechovali k tlaku, tak jsme dvěma dalšími góly ukázali na rozdíl v kvalitě. S výsledkem jsem spokojen. Kapitánu Yonovovi jsem nechtěl dát míč proto, že to pro nás bylo nevýhodné, po autu by se domácí dostali za naši obranu. K zákroku Brabce jen tolik, že chtěl odehrát míč a ne zranit soupeře. Úplně přesně ale situaci nedokážu posoudit. Řepka nehrál proto, že má virózu, netrénoval a do Znojma s námi nepřicestoval.“

Libor Sionko: „Tenhle stadion neznám, znám jen zdejší Čafku. Hodně se toho tady změnilo, ale na některé zápasy si ještě vzpomínám. Strávil jsem tady ve Znojmě krásný rok, užil jsem si to, na vojenská léta se prostě nezapomíná.“

-stlba-