Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Žáci Znojemska soutěžili v plavání

Ve středu 17. 6. se pod záštitou místostarosty Města Znojma Jana Groise a senátora Ing. Pavla Štohla konal v Městských lázních ve Znojmě 5. přebor základních škol Znojemska v plavání.

Pořádající Plavecká škola Aquastart, která je součástí Asociace plaveckých škol ČR, vybrala z více než 1800 žáků, kteří absolvovali výuku plavání, na 160 plavců z více jak 35 základních škol Znojemska, kteří zaplavali 25 metrů libovolným způsobem pod limit 28 vteřin. Z důvodu jiných souběžných akcí a aktivit jednotlivých ZŠ se nakonec prezentovalo 112 plavců z více jak 20 základních škol.

Letos poprvé Asociace pořádá celorepublikové finále, Pohár APŠ v plavání žáků třetích tříd, které proběhne 1. 10. v Jihlavě. Nominací na tuto soutěž jsou právě regionální soutěže. Nejvíce žáků reprezentovalo ZŠ Mládeže, ZŠ JUDr. Mareše, ZŠ Pražská a ZŠ Nám. Republiky.

Plavci ve třech ročníkových kategoriích (2004, 2005 a 2006) soutěžili na trati 25 metrů a čtyři nejrychlejší postoupili do finále, které se plavalo na závěr programu. Všichni zúčastnění obdrželi účastnické listy, drobné dárky a zásluhou senátora Ing. Pavla Štohla i drobné občerstvení. Čtyři finalisté převzali z rukou místostarosty Města Znojma Jana Groise a bývalého plaveckého reprezentanta Květoslava Svobody (zastupitele Města Znojma a předsedy komise pro mládež a sport) medaile, diplomy a ceny.

Do celorepublikového finále postoupili dva žáci třetích tříd Bazala Emil ze ZŠ  M. Krumlov Klášterní a Mareček Lukáš ze ZŠ Pražská a žákyně Sedláková Barbora, ZŠ Tasovice a Stehlíková Viktorie, ZŠ Pražská. Tito čtyři budou hájit na podzim barvy našeho regionu na celorepublikovém finále. Malí začínající plavci si tak mohli vyzkoušet na vlastní kůži atmosféru plaveckých závodů a ukázat, co se naučili v rámci plavecké výuky.

Ředitel závodů Mgr. Bedřich Daberger, za pořádající PŠ Aquastart, hodnotil závody velmi pozitivně: Jsem rád, že se letošního ročníku opět zúčastnilo tolik plavců a tak velký počet základních škol. Je důležité dětem vštěpovat vztah ke sportu a plavání vůbec. Je to důležitá sportovní činnost (ve Znojmě je plavání výkonnostně a vrcholově dlouhodobě velmi úspěšné) jednak pro zdraví, plavání patří k nejzdravějším sportům, a to hlavně odstraňování plavecké negramotnosti zachraňuje životy. Snažíme se dát dětem v rámci výuky základy plaveckých dovedností, vysvětlujeme jim a učíme je i dopomoci unavenému plavci, záchraně tonoucího, děláme s dětmi zábavné a oblíbené disko hodiny, kdy si při hudbě zahrají, zasoutěží a odbourávají negativní pocity z vodního prostředí.

Chtěl bych poděkovat městu Znojmu za podporu nejen plavání, ale i celé škále sportovního dění ve městě a sponzorům za jejich pomoc při organizaci závodů.     

-stlba-