Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Za sto milionů

Znojemští hasiči mají zbrusu novou centrální stanici, která přišla na sto milionů korun. 

  • FOTO: -eis-
  • FOTO: -eis-
  • FOTO: -eis-
  • FOTO: -eis-
  • FOTO: -eis-
  • FOTO: -eis-
  • FOTO: -eis-
„Otevřením nové stanice se výrazně zlepšily podmínky pro výjezdy hasičů. Prostory jsou výrazně lepší - jedná se o velikost garáží či prostory pro chemické a technické služby. Původní garáže byly v havarijním stavu dvacet let,“ informoval ředitel znojemského územního odboru Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje Radek Chromý.
 
„Prostory jsou rozlehlejší a jsou komfortnější. Když přijeli hasiči od požáru, měli špinavou šatnu přímo pod pobytovými prostorami, v nové je vše odděleno,“ pokračoval Chromý. 
 
Snad jedinou nevýhodou místa je prudší kopec, který budou muset hasičská auta zdolávat po návratu z terénu. Zda se bude jednat o problém, ukáže až zimní období. Tento případný problém není neřešitelný. „První zima ukáže,“ dodal na závěr Chromý. 
 
Generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky Drahoslav Ryba vyslovil uspokojení, že se podařilo stavbu vybudovat i v období nedostatku finančních prostředků. „Realizace se podařila mimo jiné díky Městu a Kraji, které se finančně spolupodílely. Znojmo si takový areál rozhodně zaslouží.“
 
Před vchodem do budovy se nachází hasičský zvon. „Zvon má na něco upozorňovat, zvoní na věžích, kdy se něco děje, když svolává lidí, když upozorňuje na něco mimořádného. Hasičské povolání znamená velkou lásku k lidem. Na zvonu je obrázek svatého Floriána patrona hasičů. Je vypodoben s nádobou, ze které hasí hořící dům,“ uvedl znojemský děkan Jindřich Bartoš, který zvon pokropil svěcenou vodou. 
 
Jihomoravský ředitel HZS Jiří Pelikán předal řediteli znojemského územního odboru Radku Chromému symbolický klíč. Místo nové požární stanice v komplexu zahrnuje také územní policejní odbor a zdravotnickou záchrannou službu. Všechny složky integrovaného záchranného systému jsou tedy na jednom místě.   
 
-eis-