Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Vzdáme-li se pravdy, vzdáme se svobody, řekl Tomáš Třetina

Připomenout si 99. výročí vzniku Československa přišly ve Znojmě tři desítky občanů. V Krumlově však přilákalo slavnostní odhalení památníku české státnosti na tři sta obyvatel. A ti se rozhodně nerozcházeli zklamáni – vládla tam velice pěkná atmosféra, která podtrhla význam tohoto slavnostního dne.

Hlavním magnetem bylo vedle připomenutí české státnosti slavnostní odhalení památníku. Moderně pojatá koncepce zaujala. Ze stylizované skulptury symbolizující český prapor vystupuje busta Tomáše G. Masaryka.

Slavnost zahájila zpívaná hymna České republiky. Všechny přítomné přivítal moravskokrumlovský starosta Tomáš Třetina a představil oficiální hosty – mimo jiné hejtmana Bohumila Šimka, poslance Vlastimila Válka a Zdeňka Hazdru, ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů.

Nechybělo ani mnoho členů moravskokrumlovského zastupitelstva, kteří si tuto událost nenechali v žádném případě ujít.

Každý z oficiálních hostů měl krátký příspěvek, který nebyl vůbec nudný, jak bývá při takových příležitostech často běžné, ale zabýval se zajímavým způsobem vznikem Československa, historií i přítomností.

„Památník bude připomínat nejen vznik Československé republiky, útrapy první světové války, ale bude i připomínkou druhé světové války a období po ní. Toto místo by mělo připomínat, že svoboda je velmi křehká a je třeba o ni pečovat. Zvláště v dnešní době, kdy je svoboda opět z různých stran ohrožena,“ konstatoval Tomáš Třetina. „Minulost nám ukazuje, co si nemáme přenášet do budoucnosti. Hledat pravdu, protože kdo se vzdá pravdy, vzdá se svobody.“ Zdeně Hazdra, ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů konstatoval, že Masaryk při návratu po čtyřech letech exilu na cestě z Českých Velenic do Prahy neměl žádné dlouhé proslovy, říkal na všech místech, že nás čeká hodně práce. Zajímavostí je, že při jakékoliv změně režimu v našich zemích byly jeho sochy a busty buď odstraňovány, nebo na druhé straně zase budovány.

„Smyslem památníků je připomínat historii, osobnosti a události, které ji tvoří. Věřím, že právě dnešní den nám nedovolí, aby se tragické okamžiky naší historie někdy opakovaly,“ uvedl hejtman Bohumil Šimek.

Slavnost zakončily písně v podání pěveckého sboru, které Masaryk miloval – Ach synku, ke které byla přidána ještě V širém poli studánečka v podání moravskokrumlovského Smíšeného pěveckého sboru Karla Němečka pod vedením Jana Svobody.

Památník české státnosti na náměstí Tomáše G. Masaryka (autoři Tomáš Pavlacký a Michal Gabriel) zapadá do koncepce prostoru v samém srdci Krumlova. Je připomenutím svobody a víry v ní. Navíc je vzpomínkou na návštěvu M. Krumlova prvním československým prezidentem v červnu 1928.

 

text a foto: Jiří Eisenbruk

 

Text k fotografii:

Moravskokrumlovský starosta Tomáš Třetina s jihomoravským hejtmanem Bohumilem Šimkem odhalili na náměstí TGM v Moravském Krumlově památník české státnosti.