Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Volejbal: Český pohár žákyň

Druhé finálové kolo Českého poháru žákyň se odehrálo o uplynulém víkendu v Praze, Bílovci a v Klatovech. „A“ tým žákyň VK Pegas Znojmo opět bojoval ve druhé osmičce v rámci České republiky a v Bílovci se kromě domácího týmu utkal s družstvy Českých Budějovic, Svitav, Plzně, Sokolova, České Třebové a Ostravy.

Podobně jako na předchozím podniku Českého poháru vstoupily znojemské hráčky do turnaje bojovně a ve skvělém utkání sehrály vyrovnanou bitvu s Hlincovkou České Budějovice. V první sadě sice byly úspěšnější Jihočešky po jistější koncovce 25:20, ovšem ve druhém setu excelovaly hráčky Znojma a soupeřkám vrátily první sadu i s úroky 25:14. Zkrácený tiebreak byl vyrovnanou záležitostí, potřebná dávka štěstí se v úplném závěru přiklonila k soupeřkám, které tak zvítězily nejtěsnějším možným výsledkem 13:15.

Nadějný výkon znojemského družstva byl však příslibem pro další utkání, jak se však ukázalo, příslibem dlouho nenaplněným. V zápase se Svitavami „svitla“ naděje na solidní výsledek jen v úvodu utkání, do poloviny setu se obě družstva přetahovala ve vedení, zejména však zásluhou chyb soupeřek. Vlastní chyby a podléhání těmto chybám však darovaly Svitavám nejen první sadu v poměru 17:25, ale celý zápas – a to po změně stran dokonce ostudně 10:25!

Ačkoliv padla po zápase slova v duchu „takto již nikdy“, hned v úvodu dalšího utkání bylo na první pohled patrné, že zůstalo jen u slov – bojácnost, sklopené hlavy za stavu, kdy se musí naopak nejvíce bojovat, a další propadák 12:25. Poslední možností byl tak zásah do pečlivě připravované sestavy, který se sice částečně vydařil a přinesl určité oživení, ale porážku 0:2 s Plzní již neodvrátil.

Jediný bod ze tří zápasů byl velmi chabým výsledkem, zvednout bylo však potřeba především výkon družstva, které čekala ve večerních hodinách ještě dvě utkání. Do těch ale snad ze Znojma přijela úplně jiná děvčata – asi se na to nemohla ani na tu dálku dívat. V duelu se Sokolovem se znojemské hráčky vrátily ke své kombinační hře,
která musí být podpořena vždy ale kvalitním příjmem či obranou, přidaly i skvělý servis a připsaly si po právu první vítězství v poměru 25:22 a 25:11!

Slušný výkon si pak volejbalistky VK Pegas Znojmo přenesly i do posledního utkání s Českou Třebovou, kterou doslova rozstřílely 25:10 a 25:19. Před druhým hracím dnem tak při vyrovnanosti všech týmů mohl znojemský tým bojovat jak o postup do první osmičky Českého poháru, tak jej mohl i postihnout sestup o osmičku níže.

O úspěchu či neúspěchu tak rozhodoval nejvíce první nedělní duel s Ostravou. Tým, který měl výškový průměr nad 180 cm, budil respekt, ale na turnaji se mu paradoxně moc nedařilo a v první sadě jim nedalo šanci ani volejbalovější Znojmo, když je vyprovodilo z kurtu po výsledku 25:9!  Jaké však bylo podivení mezi fanoušky na tribunách, když ve druhé sadě znojemský tým zřejmě doslova usnul na předhozených vavřínech a soupeř mu povolil pouhých jedenáct míčů! Naštěstí se v rozhodujícím setu rozpomněly „Znojmačky“, jak se to vlastně má hrát a vítězství 2:1 jim dávalo šanci na slušné umístění.

V posledním duelu však na ně čekal soupeř zřejmě nejtěžší – domácí tým Bílovce. Bouřlivá kulisa prospívala oběma družstvům a v pohledném zápase se týmy dlouho přetahovaly o vedení, koncovka první sady však jednoznačně patřila domácím, když znojemské volejbalistky „vyrobily“ několik zbytečných chyb především na útoku. I druhý set patřil k ozdobám turnaje včetně jeho dramatické koncovky, která patřila o maličko jistěji hrajícím domácím nejtěsněji 25:23.

V celkovém součtu skončily žákyně VK Pegas Znojmo na pátém místě a ve druhé osmičce zůstanou i při vyvrcholení Českého poháru, které je na pořadu o prvním březnovém víkendu. I v letošním roce tak nejenže postoupily mezi špičku ČR ve své věkové kategorii, ale dokáží předvádět ve finálových bojích i velmi dobré výkony.

Znojemský region a v podstatě i Jihomoravský kraj (do finálových turnajů Českého poháru postoupily z jižní Moravy pouze družstva KP Brno a VK Pegas Znojmo) tak opět úspěšně reprezentoval tým ve složení: nahrávačka Klára Marušíková, univerzálky Kamila Krulová a Sára Sovjáková, blokařky Šarlota Svobodová, Marie Radnická a Veronika Polehňová, smečařky Veronika Šteflová, Petra Kloudová, Kristýna Horká a Monika Štulová. 

-MZ-