Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Vinařská 50 opět přilákala do Šatova cyklisty z celé republiky

I přes úmorné vedro se na 13. ročník nejmasovějšího cyklistického podniku v republice Vinařská 50 Author Znovín Cup hlásil tak velký počet závodníků, že pořadatelů museli z bezpečnostních důvodů vyhlásit stop stav a přes stávající dosavadní limit už jít nechtějí. Organizačně zvládnout šestnáct stovek natěšených cyklistů není totiž vůbec jednoduché a nebýt sehraného kolektivu dobrovolně a zadarmo pracujících lidí, kteří jsou ochotni se pro zdárný průběh tak velkolepé akce obětovat, nedala by se celá tato sportovní megashow vůbec dělat.

„Chtěl bych vyzvednout a ocenit práci dobrovolníků, členů Tatranu a všech občanů Šatova, poděkovat jim za podporu a pochopení. Dělají to zkušeně, nezištně a zadarmo, pro městys Šatov to zátěž není a žádné problémy s tím spojené nemáme. Jako jeden z konkrétních příkladů bych uvedl přístup naší aktivistky paní učitelky Dany Dolákové, která je takovým motorem mnoha akcí a veškerého dění mládeže v obci, klobouk dolů před ní a samozřejmě i před těmi ostatními. Jednou z nejmasovějších akcí v ČR se Šatov jen zviditelňuje to je moc dobře,“ konstatoval pan starosta Petr Javůrek.

Letošního ročníku se zúčastnilo celkem 1592 cyklistů (185 firemních, ženských a rodinných týmů) a trasa 50 km dlouhá vedla obloukem od Znovínu ke Chvalaticím a zpět do Šatova, dále přes Nový Šaldorf, Popice, Konice, Havraníky, stání hranici, Retz, Oberretzbach, Unterretzbach, státní hranici a k cíli na krásném fotbalovém hřišti místního Tatranu.

Opakovaně se stal i letos vítězem Vinařské 50 zkušený spurtér Zdeněk Mlynář z Valtic za 1:34:21,5 hod. před Jiřím Křivánkem – Cyklopoint Hatě – 1:34:22,2 hod., třetí dojel Milan Bachman – CBASE – 1:34:22,5, další skupinu dovedl do cíle na 6. místě Jiří Mikulášek – Cyklo Mikulášek tým Znojmo v čase 1:36:19,4 hod., pořadí některých dalších: 13. Bohumír Dobeš, 17. Vojtěch Toman - Olbramkostel, 19. Martin Vojtěch a na 20. místě věkem teprve junior Roman Benc přímo ze Šatova  za 1:39:17,7 hod., 21. Libor Šaroun, 25. Miroslav Verčimák atd.  Nejrychlejší ženou byla Ivana Loubková – TT Cyklorenova Cvikov – 1:44:33,9 hod. a devátá byla také juniorka Natálie Šrůtková ze Znojma – 1:56:35,5. Z osmi tandemů byla nejlepší dvojice Zelený + Málek z Litomyšle – 1:45:14,5.

Očividně spokojeni byli po závodě i další dva protagonisté – ředitel Znovínu ing, Pavel Vajčner a hlavní organizátor pan Luboš Rohovský. „Všichni dojeli sice hodně unaveni a zaprášeni, ale nevšiml jsem si, že by museli někoho odnášet. Asi měli dobrý pitný režim, což v tom horku bylo důležité. Celková atmosféra byla zase skvělá, z toho upraveného hřiště asi sálá nějaká pozitivní energie. Spoléháme na osvědčené „gró“  pracovníků, pan Jan Vala nám to v počátcích pomohl zmanažerovat a kromě nějakých detailů v nastoupeném trendu pokračujeme. Chceme, aby byl tento závod chápán víceméně turisticky a nebyl jen pro špičkové závodníky. Merzí nás jen to, že o akci neměla zájem naše televize,“ zhodnotil závod ing. Vajčner.

Pan Rohovský si jen trochu postěžoval, že jsou někteří borci při startu nedisciplinovaní, musel je pořád usměrňovat. „Trochu nás zaskočila i nečekaně projíždějící lokomotiva, ovšem kvůli závorám se zdrželo jen pár cyklistů z té horší části pelotonu. Ale jinak nám to organizačně sedlo, zázemí i závodnický servis – to vše bylo na úrovni.“ Šéf záchranářů MUDr. Arnošt Růžička údajně také nemusel řešit nějaká závažnější zranění. „Až na několik drobných poranění a oděrek po pádech a čtyřech či pěti kolapsových stavech způsobených enormně vysokou teplotou, to bylo v pořádku,“ dodal zkušený praktik.

-stlba-