Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

V Moravském Krumlově byla setřena hranice mezi vandalstvím a uměním

Kde je hranice mezi vandalstvím a uměním, pokud vezmete do ruky sprej a vytváříte na zeď obrazy? Na tuto otázku hledala odpověď dvacítka dětí i dospělých účastníků nedávného workshopu v Moravském Krumlově. Diskutovalo se o pouličním umění – o street artu. Ve spolupráci s Městem workshop organizovalo otevřené společenství lidí sdružujících se pod názvem Kolpingova rodina.

  • FOTO: Draha Nečasová
  • FOTO: Draha Nečasová
  • FOTO: Draha Nečasová
Společně s rodiči si děti vyzkoušely tvorbu sprejováním na vyhrazené ploše oploceného areálu u autobusového nádraží, kterou poskytlo Město. Workshop vedl mladý nadějný umělec Juraj Ďuriš ze Slovenska, podpořený ženským elementem Tesou Tarčákovou. Na plotě vytvořili deset metrů dlouhý obraz Krumlova při pohledu od kapličky svatého Floriána.
 
„Myslím, že i sprejerství může být umění, pokud je vytvářeno v mezích zákona,“ říká Draha Nečasová, jedna z účastnic a zároveň i organizátorka. „Má však své zákonitosti, je nutné u něj přemýšlet. Pak se dá vytvořit něco osobního, co má i přínos pro prostředí. Tento druh tvorby není jednoduché zvládnout, chtěli jsme s tím děti konfrontovat.“
 
Kolpingova rodina Moravský Krumlov, ke které Draha Nečasová patří, se snaží reagovat na aktuální potřeby a problémy společnosti a pomáhat tímto způsobem hledat východiska ze složitých životních situací. 
 
 
 
Vzorem je jí Adolph Kolping, německý katolický kněz a sociální reformátor žijící v první polovině 19. století. Pod jeho jménem se sdružují lidé po celém světě, aby se vzájemně podporovali.             
 
-jan-