Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Tvoříme Znojmo hlásí 55 projektů, první hlasování už dnes

Pilotní ročník participativního rozpočtování ve Znojmě, projekt Tvoříme Znojmo, který radnice spustila pod hlavičkou Zdravého města Znojma na začátku července, hlásí 55 podaných návrhů. Drtivou většinu z nich, konkrétně 47, podali občané online. Včera navržené projekty posuzovali příslušní úředníci. A dnes občané.

Občané mohli podávat projekty alokované do města Znojma i do jeho městských částí, jichž se týká jedenadvacet podaných návrhů, čtyřiatřicet směřuje do Znojma. Vyčleněny jsou tři miliony korun na městské části a tři miliony korun na město samotné.

„Děkujeme všem, kteří se do pilotního ročníku participativního rozpočtování Tvoříme Znojmo zapojili. Je vidět, že lidem není jejich okolí lhostejné, což je skvělé. Všeobecně se politici a vedení měst soustřeďují na větší investice, což je logické. Už ale nedokážou dohlédnout na zlepšování každodenních maličkostí, které nám život dělají příjemnějším. A právě od toho je tu participativní rozpočtování,“ vysvětluje podrobnosti místostarosta Jakub Malačka, který je současně jmenovaným odpovědným politikem Zdravého města Znojma.

A jaký bude další postup?

„Nyní vyhodnotí naši kolegové realizovatelnost všech návrhů, tedy například to, zda jsou zamýšlené pozemky pro projekty v majetku města, a také to, zda projekty splňují základní podmínku maximálních nákladů 500 000 korun,“ vysvětluje další postup Soňa Bystřická, koordinátorka Zdravého města Znojma a projektu Tvoříme Znojmo.

Posouzením to ale nekončí.

Návrhy, které projdou pomyslným sítem, budou jejich předkladatelé představovat na veřejné prezentaci v úterý 4. září od 16.00 hodin ve velkém zasedacím sále v budově úřadu na náměstí Armády. Tam proběhne i první vlna hlasování.

Ta další, online forma, se spustí pomocí systému mobilního rozhlasu 10. září. Podpořit jednotlivé projekty budou moci občané až do 7. října, kdy se hlasování uzavírá.

Z pětapadesáti podaných návrhů můžeme jmenovat některé zajímavé projekty jako například vybudování workoutového hřiště v Mramoticích, úpravu prostranství za kulturním domem na Hradišti nebo vybudování pítka a informačního panelu v Popicích. Ve Znojmě by zase na dětských hřištích mohly přibýt houpačky pro děti odkázané na invalidní vozík a zatraktivnit by se mohl skatepark i skatepool. O tom, které projekty bude radnice příští rok nakonec realizovat, rozhodnou svými hlasy sami občané.

Participativní rozpočet funguje po celém světě a čím dál častěji jej používají i města v České republice. Jedná se o skvělou možnost, jak zapojit občany do rozhodování o dalším rozvoji města. Znojmo se do participativního rozpočtování díky projektu Tvoříme Znojmo zapojuje nyní poprvé.

Princip je takový, že Město uvolní část peněz z rozpočtu a obyvatelé vypracují a odevzdají projekty s návrhy, jak finanční obnos využít k vylepšení města. Své návrhy následně autoři projektu prezentují veřejnosti, která o nich hlasuje. Cílem není jen přerozdělit určité množství peněz, ale smyslem je vtáhnout veřejnost do dialogu o místě, kde žijí, ukázat, jaké jsou možnosti obce a jak se mohou na tvoření Města podílet. Na druhou stranu má participativní rozpočtování také naučit město, jak správně komunikovat a naslouchat občanům.

Podrobnější informace na www.tvorimeznojmo.cz a www.znojmo-zdravemesto.cz.

Zuzana Pastrňáková