Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Tereza Krakovská je fyzioterapeutkou Znojmo Knights, a navíc trenérkou české reprezentace

 V prázdninovém seriálu pokračování rozhovorů s hráči a členy týmu Znojmo Knights přišla řada také na jedinou ženu, která se kolem osmi desítek borců motá. Tou jedinou ženou patřící již po několik sezon neodmyslitelně k týmu Znojemských rytířů je Tereza Krakovská.

  • Tereza Krakovská
  • Tereza Krakovská v akci

 Terezo, ty jsi fyzioterapeutkou týmu Znojmo Knights. Fyzioterapie je v poslední době hodně často skloňována, co si má ale obyčejný čtenář pod tímto pojmem vysvětlit? O co se v týmu přesně staráš? Jaký je tvůj primární účel?

 

 Jako fyzioterapeutka se zabývám diagnostikou, terapií a prevencí funkčních poruch pohybového aparátu. Právě v návaznosti na sport se snažím předcházet vzniku nežádoucího přetížení, bolestí pohybového aparátu nebo jeho zranění. V týmu Znojmo Knights jsem už čtvrtým rokem a klukům pomáhám především v období před zápasem a v jeho průběhu, kdy roluju kilometry tejpů a snažím se, aby kluci vydrželi v celku nejlépe až do konce sezony. (velký úsměv) Tejpování není samozřejmě vše, a tak jsem měla radost, že se můžu částečně podílet na tréninkovém plánu Ondřeje Kubáka a Davida Buriana, kde jsem trošku fyzioterapie schovala do rozcvičky a do pár cviků.

 

 Kolik kluků máš tedy po fyziognomicky zdravotní stránce na starost? Osmdesát? Není jich na jednu ženu nějak moc?

 

 Tolik jich určitě není zatím ani na soupisce; ale málo jich taky není. Před zápasem to zabere většinou dvě hodiny a samozřejmě ne každý z kluků v týmu mě potřebuje.

 

 Jaké jsou nejčastější zdravotní nebo tělesné problémy, s nimiž klukům před, po i během zápasu pomáháš?

 

 Jak už jsem zmínila, tak před zápasem je to většinou hodně o tejpech kotníků, prstů, zápěstí, kolen nebo ramen. V průběhu se to hodně liší zápas od zápasu, ale může to být od křečí, podvrtnutí kotníku, přes vyražený dech až po vykloubené prsty. Vážnější úrazy jsou předávány ihned lékařům v sanitce nebo ty kluky musím prostě donutit do té nemocnice jít až po zápase. (znovu smích)

 

 Lze spočítat, kolik metrů nebo kilometrů tejpovací pásky či kil gelů, mastí nebo jiných medikamentů za rok, respektive za jednu sezonu spotřebuje tým Znojmo Knights? Máš to v merku? Máš o tom přehled? A pokud ano, roste to číslo od předešlých sezon či nikoliv?

 

 Uuuff; kolik toho spotřebujeme za rok, fakt nevím, (další smích) ale tak dvě pořádný krabice určitě. A jestli roste spotřeba? Určitě ano. Teď ale nevím, jestli je to tím, že se hrají tvrdší zápasy, nebo že se už kluci nebojí za mnou chodit. (úsměv)

 

 A ty sama nemáš zájem stát se také americkou fotbalistkou? Družstva ženských celků po republice rostou jak po dešti?

 

 Danieli, fakt nemám. Americký fotbal v ženském podání není podle mě fotbal. Nikdy nebude dost tvrdý ani rychlý, aby se na to dalo hezky dívat, a navíc si myslím, že existují daleko elegantnější sporty, ve kterých se můžou holky ukázat naplno.

 

 Tereza Krakovská je ale aktivní sportovkyní. Vím, že jsi dokonce členka reprezentačního týmu České republiky. Sdělíš nám, v jakém týmu a v jakém sportovním odvětví naši zem reprezentuješ?

 

 Aktivně chodím teď maximálně do posilovny nebo na jógu, ale na vrcholové úrovni netrénuji už sedm let, co jsem se vrátila z dánské sportovní školy v Ollerupu. Sama jsem začínala ve čtyřech letech se sportovní gymnastikou, která se ve dvanácti přehoupla v TeamGym. TeamGym pochází ze Skandinávie, kde má již dlouholetou tradici. Vychází ze sportovní gymnastiky, ale je určen pro družstva a má tři disciplíny: akrobacii, trampolínu a pohybovou skladbu. Vše probíhá s hudebním doprovodem, má velmi rychlý spád, a proto je také divácky atraktivní. Nejvyšší soutěží je mistrovství Evropy, to první se uskutečnilo v roce 1996 ve finském Jyväskylä. Sama jsem se účastnila dvou mistrovství Evropy v roce 2006 a 2010 za klub KSG Moravská Slavia Brno. Od roku 2014 je oficiálně vytvořený reprezentační tým, který je složen z nejlepších gymnastů a gymnastek České republiky, a já mám tu čest tento tým již pátým rokem trénovat. Touto chvílí finišujeme přípravu na letošní mistrovství Evropy v portugalském Odivelas, tak nám držte pěsti. (skromný usměv)

 

 Poslední otázkou zpět k tvé profesi. Kdybych chtěl nebo potřeboval poradit, jak já nebo někdo z našich čtenářů se svým nataženým svalem nebo šlachou, mohu za tebou zajít? Máš někde svou poradnu fyzioterapeutky?

 

 Určitě. Pracuji v brněnské ordinaci FyzioArt ve Slatině, kam i někteří kluci za mnou dojíždí. Samozřejmě tím, že můj přítel je ze Znojma a pracuji pro Knights, tak návrh otevření ordinace ve Znojmě padl několikrát. Ale zatím s množstvím aktivit, které mám, by bylo náročné najít čas, kdy bych ještě dojížděla do Znojma a byla schopná nabídnout kvalitní péči i tam. Ale nikdy neříkám nikdy, uvidíme. (úsměv)

 

 Děkuji za rozhovor. 

                                     Daniel Rubeš