Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Sváteční zlodějské žně za dveřmi

Policejní útvary každoročně v období vánočních svátků důrazně varují před vstupem do rizikových míst, což jsou taková, kde dochází k velké kumulaci osob – na tržištích, v supermarketech či na turisticky atraktivních místech. Z hlediska bezpečnostního jsou tyto lokality vyhodnoceny jako oblasti, v nichž mohou přijít k úhoně především věci, na které si člověk nedá pozor.

Policisté i strážníci proto v tomto období vyvíjejí kromě standardní hlídkové činnosti i řadu aktivit zaměřených na odhalování trestné činnosti, a to zejména kapesních krádeží, zcizování předmětů z vozidel či v restauracích.

Aktivováni jsou v této souvislosti jak policisté v uniformách, kteří na potenciální pachatele působí preventivně, ale také kriminalisté, jež pracují skrytě.

„Občan tak může mít pocit, že policii nikde nevidí, ale pravdou je opak. Zejména díky činnosti kriminální policie se daří velmi úspěšně tuto trestnou činnost objasňovat. V minulosti tak byla zadržena i řada zlodějských gangů, jejichž členové skončili za mřížemi,“ varuje kpt. Eva Miklíková na policejních webových stránkách.

Také letos v období předvánočních svátků bude policie v pohotovosti. Zapojeni budou policisté pořádkové, dopravní i kriminální služby. Ke spolupráci budou přizvány také útvary městské policie. Při bezpečnostních akcích se budou policisté zaměřovat do vytypovaných míst, jako jsou například vánoční trhy, prostředky městské hromadné dopravy či velká obchodní centra. Policie ale nebude zapomínat ani na dopravní problematiku. V řetězci dopravně bezpečnostních akcí se zaměří na dohled nad silničními pravidly. Kontrolován bude zejména zákaz požívání alkoholu řidiči motorových vozidel.

Znojemská policie bude též v pohotovosti také před a během silvestrovských oslav. Výkon služby bude směřován především do centra města a spolupracovat bude s ostatními složkami jednotného bezpečnostního systému, tedy Městskou policií, hasiči i záchrannou službou. I nadále se bude zaměřovat na potírání trestné činnosti na úseku kapesních a dalších drobných krádeží, kontrolovat bude ale také prodejce zábavní pyrotechniky.

V nastíněných souvislostech pak občanům přijdou náramně vhod následující rady.

Nenechávejte peněženku, cennosti, mobilní telefon a doklady navrchu svého zavazadla, naopak ji uložte do vnitřních kapes oděvu nebo na spodek tašky či kabelky. Doklady noste odděleně od peněžní hotovosti, PIN nemějte poznamenán v blízkosti platební karty. Nenoste nic důležitého ve vnějších síťovaných nebo průhledných přihrádkách u batohů a batohy v prostředcích MHD, či někde v tlačenicích na zádech raději vůbec nenoste. Zejména muži by neměli nosit peníze, ani doklady v zadních kapsách kalhot, kde jsou snadno dostupné. Pečlivě si průběžně kontrolujte, zda máte zavazadlo či kabelku stále u sebe. Velice důkladně věnujte pozornost svému okolí a v případě, že se na vás někdo snaží tlačit, okamžitě se snažte z takového místa vzdálit. V případě, že se stanete obětí zloděje, obraťte se neprodleně na Policii ČR. Snažte se přitom co nepřesněji upamatovat na místo, kde ke krádeži došlo, popřípadě na popis pachatele, či pachatelů. V případě, že je vám odcizena platební karta, co nejdříve ji u svého bankovního ústavu zablokujte. Ušetříte si tím spoustu problémů.

Časté varování policie, aby občané bedlivě zvažovali věrohodnost nabídek přes internet, se nejednou míjí účinkem, nicméně právě s tím pachatelé počítají. Pokud tedy občané takzvaně naletí, nezbude jim nic jiného, než se obrátit na policii, podat trestní oznámení pro podezření z trestného činu podvodu a poté jen doufat, že policie podvodníka dopadne – což bývá nejednou velmi zdlouhavá záležitost a nejistým výsledkem.

„Jakkoli tyto případy vypadají beznadějně, daří se je policii úspěšně řešit. Takový podvodník poté může strávit za mřížemi až tři roky,“ dodává kpt. Eva Miklíková.

 

-TIK-