Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

S burčákem na kole i pěšky

Tradiční Tour de burčák po vinařských stezkách Znojemska se koná už v sobotu 23. září. Účastníci si mohou opět vybrat ze dvou různě dlouhých tras pro cyklisty, případně zvolit cestu pro pěší. Start i cíl bude v louckém klášteře ve Znojmě, kde bude probíhat také tradiční Burčákfest. Na všech trasách jsou pro cyklisty i turisty připravené zastávky u vinařů obohacené doprovodným programem.

Tour de burčák je součástí seriálu Krajem vína, který letos nabídl už devět z celkových jedenácti akcí po Moravských vinařských stezkách. Během nich provádí návštěvníky všemi vinařskými oblastmi jižní Moravy a umožňuje jim poznávání vinařských i folklorních tradic regionu.

Tour de burčák po vinařských stezkách Znojemska zve do podzimních vinic plných hroznů a nabídne výhledy do malebné krajiny jižní Moravy i do nedalekého Rakouska. Celodenní výlet je určen jak zdatným sportovcům, tak i občasným cyklistům, rodinám s dětmi nebo turistům.

„Registrace na akci bude možná mezi 9. a 11. hodinou v louckém klášteře ve Znojmě. Startovné 120 Kč zahrnuje degustační skleničku s nosičkou na krk, cyklopas s mapou tras a razítkovacích míst. Na trasu každý vyráží dle svého tempa a může se těšit na ochutnávky vín a burčáku, ale také na zajímavý doprovodný program,“ říká koordinátorka Moravských vinařských stezek Eva Kvapilová.

Pro účastníky jsou připraveny tři trasy. Cyklisté mají na výběr mezi kratší trasou v délce 30 kilometrů a lehce náročnější dlouhou 47 kilometrů. Pěší se vydají na cestu dlouhou 15 kilometrů, zkrátit si ji mohou autobusem z Popic. Na všech trasách se nacházejí zastávky ve vinných sklepech, kde vinaři hostům nabídnou ochutnávky vín a burčáků, ale i drobné občerstvení, domácí speciality a doprovodný program. V Popicích mohou účastníci navštívit muzeum Rodný dům Charlese Sealsfielda, v Chvalovicích zase výstavu a košt hroznů.

A pokud si cyklisté vyberou delší trasu, zavede je na letošní novinku mezi zastávkami, romantický vinný hrádek Lampelberg s kruhovou věží a vyhlídkovou terasou. Každá zastávka bude otevřena přibližně čtyři hodiny, každý si tak může zvolit tempo podle své kondice.

V cíli, který bude opět v louckém klášteře, se všichni mohou těšit na burčákový den a občerstvení v podobě rybích specialit. V 17.00 hodin zde proběhne také slosování odevzdaných cyklopasů o atraktivní ceny v podobě vín zúčastněných vinařů nebo cyklodoplňků.

Akce seriálu Krajem vína usilují o propagaci historického a kulturního dědictví jižní Moravy.

-karm-