Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Režisér Václav Beran: Tam nahoře nás má někdo rád

Asi pět set kostýmovaných postav, osmatřicet koní včetně dvou poníků, třiadvacet psů, dvanáct dravých ptáků, čtyři hadi, dva velbloudi, ale také divoké prase jako myslivecký úlovek zavěšený hlavou dolů na rámu.

  • foto: Jiří Eisenbruk
  • foto: Jiří Eisenbruk
  • foto: Jiří Eisenbruk
  • foto: Jiří Eisenbruk
  • foto: Jiří Eisenbruk
  • foto: Jiří Eisenbruk
  • foto: Jiří Eisenbruk
  • foto: Jiří Eisenbruk
  • foto: Jiří Eisenbruk
  • foto: Jiří Eisenbruk
  • foto: Jiří Eisenbruk
  • foto: Jiří Eisenbruk
  • foto: Jiří Eisenbruk

Licitovat pomocí podobných čísel by se dalo ještě dlouho, ale je to svým způsobem nadbytečné. Stejně tato fakta ilustrují děj nedokonale. Souhrnně lze říci jediné. Průvod 36. ročníku Vinobraní připomínající příchod českého krále Jana Lucemburského do Znojma v roce 1327 patřil opět k vrcholům tradičních historických slavností našeho města.

„Tam nahoře nás má někdo prostě rád,“ řekl režisér Václav Beran těsně poté, co v sobotu po poledni prošel průvod centrem bez viditelných zádrhelů. Samotné hodnocení nechává na divácích. Mínil skutečnost, že nikdo nezmokl a diváci si podívanou užili za dobrého počasí.

Zase všechno dobře dopadlo – hrdý král Jan s krásnou manželkou Eliškou, pážaty, dvorními dámami, měšťany, myslivci, duchovními, rytíři na koních, kejklíři, trubači, bubeníky, tanečnicemi, zbrojnoši, žebráky i lepými děvami, ti všichni mávali na davy přihlížejících pod nedeštivým, jen lehce podmračeným nebem.  Podobně namále měl průvod již potřetí za sebou.

Na postřehu Václava Berana proto něco možná bude.

Jenom předpokládaná přízeň vyšších mocností však úspěch nezaručila.  Podstatné v této souvislosti bylo především zaujetí, obětavost a nadšení těch, co průvod připravovali, nacvičovali a nakonec i uskutečnili.

„Na zdařilém průběhu Vinobraní se podíleli zkušení, kteří už věděli, o co jde.  Opravdu hluboce před nimi smekám, a to nejenom před účinkujícími, ale i před asistentkami, kostymérkami, pořadateli, prostě úplně přede všemi. Také spolupráce s pořádající Znojemskou Besedou byla výborná, všechno šlapalo, jak mělo,“ radoval se spokojený režisér.

Náročnost historizujícího průvodu, který ukončila na Masarykově náměstí slavnostní historická scéna, byla a je zřejmá na první pohled. Jako každoročně, tak i letos, se předvedl jako regionální poklad dotvářející a obohacující hmotnou kulturu kraje, jako něco, čím každoročně Znojmo na sebe soustřeďuje zraky celé republiky.

Návštěvnický rekord zatím nepadl, ale…

Do konce uzávěrky neměli ještě pořadatelé sečteno. Jasno bude až během dnešního dne. Počet prodaných vstupenek na Znojemské historické vinobraní 2018 zatím přesahuje 84 000!

Znojmem doslova protékaly proudy lidí. Dosavadní rekord je z roku 2016, tehdy přišlo na největší slavnosti svého druhu v republice ještě o dva tisíce platících zájemců víc.

Před začátkem letošního Vinobraní bylo ale již jisté, že se během internetového předprodeje prodalo nejvíc vstupenek za celou jeho historii, tahle skutečnost možná rozhodne. Zájem měli lidé i z ciziny, objednávka přišla například až z Palerma na Sicílii a také z Islandu.

Definitivní čísla zveřejníme na našich webových stránkách hned jak budou známy.

Více fotografií naleznete na facebooku.

Alžběta Janíčková