Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Proč mít sídlo v Brně, když podnikám na Znojemsku?

V současnosti není těžké narazit ve svém okolí na někoho, kdo vlastní firmu. Podnikání se nerozmáhá pouze ve větších městech, ale i na venkově, a ačkoliv se může jednat o podnikatele, kteří provozují například autoservis či služby v IT a nikdy nevycestují do většího města, není nic výjimečného, když mají tito lidé oficiální sídlo své firmy vedené ve velkoměstě jako je například Brno nebo Praha. Proč se čím dál tím více podnikatelů uchyluje právě k této volbě?

Důvod číslo jedna: Věhlas a klid od finančáku

Když opomeneme důvody jako jsou ušetřené peníze a lepší možnosti v růstu firmy, tak si podnikatelé ze Znojemska ale i z ostatních částí republiky pořizují sídlo firmy v Brně zejména na základě dvou důvodů - jednak kvůli prestiži, a jednak kvůli relativnímu klidu od finančních úředníků.

Sídlit ve velkoměstě jako je Brno s sebou nese známku kvality - ne každý si totiž může dovolit vlastnit sídlo firmy v Brně či mít virtuální kancelář v Praze a dlouhodobě se zde udržet. Proto sídla ve velkoměstech přitahují pozornost obchodních partnerů a dalších subjektů v oblasti podnikání, což je výhodné zejména tehdy, pokud chcete rozšířit povědomí o své firmě i dál než před hranice ve vašem regionu.

 

Druhý důvod je právě tak důležitý jako první a vyplývá z jednoduchého faktu, že ve městech, kde je vyšší počet firem, není tak vysoká pravděpodobnost toho, že byste mohli být navštíveni úředníky z finančního úřadu. Úředníci vás samozřejmě mohou navštívit v kterémkoliv městě, a proto byste měli mít vždy své podnikání v pořádku, podle průzkumu Lidových novin však vychází najevo, že právě ve velkých městech není pravděpodobnost návštěvy z finančního úřadu tak vysoká.

 

Jak už zde ale bylo podotknuto - sídlo ve velkoměstě není levnou záležitostí. Jak je tedy možné, že si ho může dovolit i začínající mladý podnikatel ? Odpověď na tuto otázku je překvapivě jednoduchá - je to právě díky možnosti pronajmout si sídlo pouze virtuálně. Jinými slovy, zřídit si virtuální kancelář v Brně nebo virtuální sídlo v Praze. Virtuální sídlo firmy je ideální pro každého, kdo nemá potřebu vlastnit fyzickou kancelář, avšak chce těžit z výhod, které z vlastnictví kancelářských prostor vyplývají. Navíc v porovnání s fyzickou kanceláří je cena virtuální kanceláře v centru Brna a Prahy několikanásobně levnější než v případě pronájmu fyzické kanceláře umístěné ve stejné lokalitě - cena virtuální adresy vás vyjde na něco mezi 300 - 1500 korun na měsíc, což se s drahými pronájmy kancelářských prostor v centrech velkoměst nedá ani srovnávat. Virtuální kancelář navíc nemusíte ani nijak uklízet a investovat do její výzdoby, což vaše výdaje ještě více srazí - nehledě na to, že skutečná cena za virtuální sídlo se neustále mění na základě toho, v jaké části města či na jak dlouhou dobu se chystáte kancelář pronajímat.

 

Nejpopulárnější adresy se nachází většinou přímo v centrech velkoměst - nejdráže vás tedy vyjde pravděpodobně virtuální kancelář v Praze 1, dále budou následovat virtuální kanceláře na Praze 2, Praze 3 a zapomenout nesmíme i na okrajovější části Prahy jako jsou virtuální kanceláře na Praze 10 a 9. Cena virtuálních kanceláří Brno se pohybuje v nižších cenových relacích, ale opět záleží na tom, jakého poskytovatele si vyberete a na jak rušném místě si přejete virtuální adresu vlastnit.

Jak vypadá virtuální sídlo?

Každá virtuální kancelář má vždy svůj fyzický protějšek- tedy budovu, která se opravdu nachází na dané adrese virtuálního sídla a je v funkčním stavu. Jedná se většinou o nebytové prostory a mnohdy vám poskytovatel virtuálního sídla nabídne umístění názvu či hlavičky vaší firmy na tuto budovu nebo vám alespoň poskytne se na prostory přijít podívat. Virtuální sídlo tedy opravdu existuje, ačkoliv vy v něm přímo nepodnikáte - slouží vám pouze k příjímání korespondence či k jednáním, které zde mohou v případě, že vám pronajímatel poskytne konferenční místnost k využití, probíhat.

Zřízení virtuálního sídla je v České republice legální, a proto pokud vám vyhovuje práce z domova a nepotřebujete přímý kontakt s klienty, bude pro vás zřízení virtuální adresy tím pravým řešením. 

Virtuální sídlo vám ulehčí založení firmy

V případě založení společnosti je třeba společně se Zakladatelskou smlouvou a dalšími úředními dokumenty předložit před zápisem firmy do veřejného rejstříku také Souhlas vlastníka nemovitosti se sídlem právnické osoby. Tento souhlas je vždy nutno získat od pravého vlastníka nemovitosti - tedy v případě že jím nejste sami, je potřeba si tento souhlas vyžádat od vlastníka nemovitosti či družstevního spolku. Získat Souhlas vlastníka nemovitosti, ve které chcete mít sídlo, však není vždy tak jednoduché, jak se může zdát a mnohdy to vyžaduje složitý proces schůzek a jednání. Při zřízení virtuální kanceláře však získáváte Souhlas vlastníka nemovitosti se sídlem společnosti bez téměř okamžitě po zřízení sídla a proces založení společnosti se tak může výrazně urychlit.

Poskytovatelé a další výhody

Zřízením virtuálního sídla nemusíte získat pouze dobrou adresu a výhodné podmínky pro růst firmy, mnoho firem, které nabízejí virtuální kanceláře má v nabídce služeb mnohem víc. S virtuální kanceláří tak můžete snadno získat také umístění hlavičky vaší firmy na příslušnou budovu, možnost využívat zasedací místnost v případě vaší potřeby nebo zřízení datové schránky a mnoho dalšího. Mnohé firmy také nabízejí kompletní založení firmy online, nebo prodej ready-made společnosti.

Při výběru poskytovatele těchto služeb je však třeba mít vždy na paměti, že existuje mnoho podvodných společností. Nejlepší možností proto je si firmu, se kterou se chystáte spolupracovat, nejdříve prověřit - ať už osobně, či prostřednictvím internetu a diskusí. Kvalitní firmy mají již dlouholetou historii a mnoho spokojených zákazníků, kteří se o své zkušenosti rádi podělí.

Další užitečné odkazy

Magazín Jake&James  - blog z oboru podnikání a problematiky virtuální kanceláří

Jake&James.cz   - web jednoho z lídrů trhu poskytovatelů s více než 3 tisíci zákazníky

Sídlo pro OSVČ  - i OSVČ může mít za sídlo virtuální kancelář

Založení s.r.o.  - založení s.r.o. na míru se sídlem v Praze

Virtuální sídla v českých městech

Praha

Sídlo firmy v Praze

Sídlo firmy Praha 3

Sídlo firmy Praha 10

 

Brno

Sídlo firmy Brno