Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Pracovník pohřební služby: Napadl mě pravoslavný farář!

Na redakci se obrátil pracovník pohřebního ústavu Musil se sdělením, že ho napadl pravoslavný farář, jímž byl duchovní správce znojemské Pravoslavné církevní obce Cyril Bočkarev. Incident se stal v sobotu 14. dubna, kdy před svědky uštědřil tento farář bližnímu svému dvě facky. Postižený okamžitě vyhledal lékařskou pomoc a věc oznámil orgánům činným v trestním řízení. 

  • Dnes již bývalý duchovní správce znojemské Pravoslavné církevní obce Cyril Bočkarev. foto: www.ob-eparchie.cz
Redakce telefonicky kontaktovala svědka popisované události, a to dalšího zaměstnance zmíněného pohřebního ústavu, jímž byl Ondřej Jelínek, který facku duchovního potvrdil. „Byla to pořádná rána,“ prohlásil Ondřej Jelínek. V době uzávěrky tohoto čísla byl napadený zaměstnanec Pohřebního ústavu Musil v pracovní neschopnosti. Identita je našemu listu známa, ale plníme jeho přání a jméno neuvádíme. 
Případ byl oznámen nejen orgánům činným v trestním řízení, rovněž byla informována Jeho Vysokopřeosvícenost Simeon, arcibiskup olomoucko-brněnský. Tento vysoce postavený duchovní se už napadenému za celou pravoslavnou církev na Moravě písemně omluvil s tím, že záležitost bude důsledně prošetřena biskupem Izaiášem.
K incidentu došlo v pravoslavném Chrámu svatého Rostislava na ulici kpt. Otmara Chlupa ve Znojmě v sobotu 14. dubna před jednou hodinou odpolední. Duchovního údajně popudilo, že rodina zesnulého si nepřála, aby rakev byla otevřena, což Cyril Bočkarev vyžadoval. 
„Zároveň striktně stanovil, že výběr hudby musí podléhat jeho schválení a rovněž zakázal hrát na varhany, i když to bylo předem domluvené. Když jsem za ním zašel do sakristie, abych se s ním domluvil na pravidlech obřadu, rozkřičel se na mě, abych vypadl a uštědřil mi první facku. 
Když jsem panu faráři řekl, že by se za ni měl omluvit, dostal jsem druhou. Facky byly tak silné, že mě rozbolela hlava, krčí páteř a v uších se mi rozezvučelo. Poté jsem musel vyhledat lékařskou pomoc. Na pohotovosti v nemocnici mi udělali rentgen a můj zdravotní stav posoudil i ušní specialista, který konstatoval, že mám spáčené bubínky. 
Mám předepsané prášky, které zmírňují pocit závratě, nevolnosti, šelest v uších či ztrátu nebo zhoršení sluchu,“ popsal podrobnosti svých potíží muž, který ihned vzápětí podal oznámení na Policii České republiky. Současně dodal, že po otřesné zkušenosti se smuteční obřad uskutečnil v jiném kostele a s jiným duchovním.
Redakce se obrátila na znojemskou tiskovou policejní mluvčí Lenku Drahokoupilovou, která sdělila následující. „V sobotu 14. dubna v podvečerních hodinách jsme obdrželi oznámení kvůli fyzickému napadení v kostele na ulici Otmara Chlupa. Okolnosti případu prověřujeme.“ Konečný verdikt tedy vynesou orgány činné v trestním řízení.
Tiskový mluvčí znojemské nemocnice MUDr. Pavel Jajtner potvrdil, že v sobotu byl ve znojemské nemocnici skutečně ošetřen člověk, který uvedl, že byl fyzicky napaden, což mu způsobilo jisté zdravotní problémy, které lékařské vyšetření potvrdilo.
Audiatur et altera pars. Budiž slyšena i druhá strana. Proto jsme se obrátili také na zmíněného duchovního správce znojemské Pravoslavné církevní obce Cyrila Bočkareva, aby nám popsal svou verzi incidentu, k němuž ve znojemském Chrámu svatého Rostislava došlo. Zajímal nás jeho názor na politováníhodnou událost.
Cyril Bočkarev však pouze sdělil, že duchovním správcem zdejší pravoslavné církevní obce už není a že by se redakce měla s žádostí o informace obrátit na arcibiskupa. Cyril Bočkarev několikrát zopakoval, že se k případu vyjadřovat nebude. Jeho poslední slovo bylo: Sbohem.       
Vlastimil Mrva
Vyjádření pravoslavné církve k incidentu najdete v aktuálním Znojemsku č. 17 na straně první.