Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Politické strany selhávají, sdružení Pro Znojmo chce nabídnout alternativu

„Název občanského sdružení Pro Znojmo vyjadřuje naši myšlenku, že jsme tu pro Znojmo, kde žijeme, někteří již mnoho generací, s městem nás spojuje láska k němu, hluboké znalosti o něm. Bez těchto znalostí ho nelze účinně spravovat. Když mluvím o městě, myslím samozřejmě i jeho občany. V posledních letech se nám zdá, že tradice umlká, zaniká, a ti, co spravují město, jako by závazek ke starému Znojmu ani necítili,“ tvrdí předseda občanského sdružení Pro Znojmo Jiří Kacetl.

  • Jiří Kacetl a Jakub Krainer – předseda a místopředseda nově vzniklého místního politického uskupení Pro Znojmo. FOTO: -eis-

Rozčarování ze situace ve Znojmě pochází nejen z nedávné minulosti, ale již z počátku 90. let. Doposud se nepodařilo nastavit účinný a efektivní mechanismus, který by zohledňoval vazbu na historii města a možnost občanů ovlivnit věci veřejné.

„Stále se nám zdá, jako by radnice setrvávala na názoru - my jsme tady úřad, my jsme ti nejchytřejší a tuto skutečnost, lidé, akceptujte. Můžete psát nějaké připomínky, ale my vše uděláme tak, jak to uznáme za nejvhodnější. Rádi bychom tuto situaci změnili a je nám jasné, že bez účasti na politické soutěži a přihlášení se k politické zodpovědnosti to prostě nepůjde,“ pokračoval Kacetl.

„Jsme svědky mrhání finančním a duchovním potenciálem města. Politická reprezentace selhává, vystupuje arogantně a povýšeně, zájmy většiny jeho občanů často ignoruje. Proto jsme založili Pro Znojmo. Nabízíme jiný přístup, základními hodnotami jsou čest, slušnost, odpovědnost, pokora a erudice, tedy dobrá znalost města a jeho dosavadního vývoje. Nějakou práci máme za sebou, nejsme naivní, víme, co všechno můžeme změnit. Do hledání řešení chceme zapojit aktivní veřejnost.“

Se situací ve Znojmě není spokojen ani další člen sdružení Otto Bouda. Podle něj byla celá řada snah o změnu, ale ty nepadnou obvykle na úrodnou půdu, byť se jednalo o konstruktivní návrhy.

Karel Fiala se stal členem sdružení proto, aby bylo nasloucháno konstruktivním názorům, aby bylo ve Znojmě lépe. To jej vedlo k rozhodnutí vstoupit do politické soutěže.

Na každé politické straně či sdružení je důležité, aby bylo vícegenerační, aby byly akceptovány názory různých věkových skupin. Tu nejmladší zastupuje ve sdružení Pro Znojmo student vysoké školy Jakub Krainer, který chce sdružovat mladé lidi a motivovat je pro činnost. Velké strany podle jeho názoru pracují ve svůj prospěch či ve prospěch úzké skupiny lidí. Nově založené sdružení bude pracovat pro všechny slušné Znojmáky.

Politické strany v současnosti selhávají a Pro Znojmo nabízí alternativu. Do voleb zbývá zhruba jeden rok. Nové subjekty to nemají jednoduché, a za úspěch by sdružení považovalo, kdyby se stalo součástí koalice a mělo možnost ovlivňovat z této pozice chod města.

Již nyní je možné adresovat sdružení svoje názory, připomínky a podněty na e-mailovou adresu proznojmo@proznojmo.cz. Webové stránky budou otevřeny v průběhu několika dalších týdnů. Sdružení bude komunikovat s občany, oslovovat je na ulici, připravovat pravidelná setkání. Mladé jistě zaujme elektronická komunikace.

-eis-