Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Otazníky kolem smrti učitele

Na Základní škole JUDr. Josefa Mareše ve Znojmě vlaje od minulého pondělí černý prapor. To proto, že v sobotu 10. března nečekaně zemřel učitel Mirek Ch. Jeho pedagogickými obory byly přírodopis a tělesná výchova, působil také jako moderátor regionálních rádií a společenských událostí. Lidé jej hodně znali. Bylo mu padesát let, a nikdo nechápe, co se vlastně stalo. 

Jako by uhodil blesk z čistého nebe. Vitální, usměvavý, oblíbený, dbal na zdravou výživu, sportoval. Ve čtvrtek 8. března odpoledne naposledy zamkl dveře svého kabinetu a v pátek se už ve škole neobjevil. 
 
„Mysleli jsme, že má chřipku. Ještě jsme řešili, kdo za něj pojede na hory, měl tam působit jako hlavní vedoucí,“ popsala událost jedna z jeho kolegyň, která ale své jméno zveřejnit nechce. „A pak, v pondělí ráno, přišel hrozný šok. Všechny pedagogy svolali do kabinetu, ostatní zaměstnanci hlídali děti. Mirek prý v sobotu umřel. Nikdo tomu nechtěl věřit. Plakali jsme, plakali i žáci,“ říká jeho zdrcená kolegyně. 
 
Na sociálních sítích, ale i ústním podáním se vzápětí začaly šířit různé zprávy. Prý ho někdo strčil ze schodů a on následkům těžkého zranění v nemocnici podlehl. Neznámým agresorům pak bylo prostřednictvím facebooku vyhrožováno vulgárními výrazy. Přibývaly i další verze označující za příčinu smrti například bodné rány nožem. 
 
Lenka Drahokoupilová, tisková policejní mluvčí znojemského územního odboru, skutečně potvrdila, že orgány činné v trestním řízení v této souvislosti dodatečně přijaly oznámení o incidentu, který se měl odehrát minulý týden v restauraci na ulici Jana Palacha ve Znojmě. Patrně jde o restaurci Corso. Měli jej podat příbuzní Mirka Ch. 
 
„Nyní zjišťujeme, zda má tato událost souvislost s úmrtím, další podrobnosti zatím sdělovat nebudeme,“ dodala tisková mluvčí Drahokoupilová. 
 
Naše redakce poté kontaktovala důvěryhodného svědka, který byl v inkriminovanou dobu přímo na místě. K pádu podle něj skutečně došlo. Oblíbený učitel uklouzl na schůdku vedoucím k pódiu – byl zde jako dýdžej diskotéky (podle personálu probíhají jako nově zavedená služba). Po pádu si stěžoval hlavně na bolesti pod bederní páteří. Lékařskou pomoc ale Mirek Ch. nejprve nevyhledal, nicméně v pátek jej odvezl kamarád do nemocnice, mimo jiné kvůli rozsáhlému hematomu. Bližší okolnosti nemocnice sdělit odmítla.
 
Nyní je třeba vyčkat na oficiální výsledky vyšetřování. Znojemsko proto nebude medializovat další podrobnosti, které má momentálně k dispozici. Zdá se ovšem, že zesnulému nikdo záměrně ublížit nechtěl. K jeho smrti vedl spíše sled náhodných událostí, který se bohužel zřetězil do fatální kombinace, roli hrál zřejmě také zdravotní problém, který v jeho organismu číhal na příležitost, až nakonec udeřil... 
 
Smrtelný jsme bohužel každý. A i když tuto myšlenku od sebe zaháníme, nic to nemění na tom, že platí bezezbytku a že může napadnout náhle a nečekaně. Důležité pak je, co tu po nás zůstane, jak obstojíme v posledním účtování života a jak si nás naši blízcí budou pamatovat. A život Mirka Ch., aspoň podle vyjádření jeho kolegů, s nimiž jsme mluvili, byl užitečný a plodný, zasvěcený práci a prospěchu jeho žáků a přátel. 
 
Alžběta Janíčková