Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Nejhůř na tom nejsme

Vedro a vedro, suchá tráva, vyprahlá zem. Mraky se jen proženou a požehnaný déšť zaleje záhony i pár kilometrů jinde. V republice alespoň občas zaprší, jen na Znojemsku ani náhodou. Zdání někdy ovšem klame. Internetový portál projektu Intersucho v této souvislosti například zveřejnil v polovině měsíce oblasti s extrémním suchem. Náš region mezi nimi nebyl, což znamená, že na tom nejsme nejhůře.

Tým projektu Intersucho je tvořen řadou významných českých vědeckých odborníků a vznikl v roce 2012. Tvoří jej nejen vědci, ale také odborní pracovníci zajišťující provoz webového portálu. Z jeho dat vyplývá, že díky vydatnějším srážkám začátkem června napršelo na Znojemsku v průměru deset milimetrů za týden. Vláhový deficit se tím snížil, i když je stále kritický. 
 
Nejhůř na tom byli například v některých částech Opavska a Pardubicka, kde se index sucha v půdním profilu do sta centimetrů pohyboval pod sedmi procenty. Situace se však každým dnem mění a záleží na tom, v jaké části půdy odborníci nedostatek vlhkosti sledují. 
 
Ve čtvrtek 21. června jihovýchod Znojemska vykazoval nejméně vláhy v povrchové vrstvě, v hloubce kolem čtyřiceti centimetrů však měli tyto parametry nejnižší na Hané. Zjednodušeně řečeno, se zásobou spodní vody mezi posledními stále nejsme. Jenže.  
 
„Podle dlouhodobého výhledu Českého meteorologického ústavu by teploty měly být v příštích čtyřech týdnech mírně nadprůměrné. Srážky jsou očekávány spíše průměrné, ale primárně lokálního charakteru. Aktuální dopad sucha se s ohledem na pokračující spotřebu vody vegetací a krajinou bude spíše zvýrazňovat,“ zní neoptimistická prognóza portálu. 
 
Veselá není ani předpověď zemědělců, kteří očekávají na jižní Moravě podobnou úrodu jako loni. Tedy opět výrazně podprůměrnou.                                     
 
-jan-