Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Navzdory notorickým škarohlídům bude Vinobraní opět atraktivnější

Největší svátek vína v České republice nalákal do Znojma už v předprodeji více než čtyřicet tisíc lidí. A není se čemu divit, k vidění budou hvězdy, jako například Ben Cristovao, Čechomor, Buty, Harlej, Slza, Adam Mišík, ale i znojemská Lucrezia Borgia nebo Páni kluci.

  • zleva: ředitel Znojemské Besedy František Koudela, zástupkyně společnosti Laufen CZ Ingrid Hubáček, starosta města Znojma Jan Grois

„Pestrý program zaujme všechny věkové kategorie, budeme mít třináct scén, z toho šest historických,“ vypočítal starosta Znojma Jan Grois.

Ani letos nebude chybět středověká krčma, kde budou servírovány mnohé dobové pokrmy.

Drsný autentický život mohou návštěvníci okusit v uličce chudiny na Malé Mikulášské, kde by se měli mít na pozoru hlavně muži, aby je nezlákala lehká děva. A když se jí to přece jen podaří, mohou se alespoň vyzpovídat ze svých hříchů mnichovi. Pozor by si měli dát také hráči hazardních her, středověcí studenti vyzývající ke hře kostek jsou totiž zkušení švindlíři.

„Za zdůraznění stojí rovněž scéna na znojemském hradě zaměřující se na vnímání vína všemi smysly, o kterou byl loni velký zájem. Návštěvník se v těchto místech bude moci o víně dozvědět spoustu zajímavých informací a naučit se je poznávat všemi smysly, tedy nejen podle chutě, vůně a barvy, jak jsme zvyklí, ale také hmatem a sluchem,“ konstatoval František Koudela, ředitel Znojemské Besedy.

Ke znojemskému Vinobraní už neodmyslitelně patří pamětní mince zobrazující vždy jednu ze znojemských dominant. „Loni jsme na mincích měli loucký klášter. Letos je na nich vyobrazeno hradební opevnění, které jsme otevírali v dubnu. Král a jeho družina jich při své cestě městem rozhodí deset tisíc a ten, kdo nebude mít to štěstí a minci nechytí, bude si ji moci zakoupit,“ uvedl starosta Jan Grois.

Ukořistit bude možné i sto výjimečných zlatých mincí, které úspěšnému chytači zajistí jedinečnou památku nebo volný vstup na příští Znojemské historické vinobraní.

Králem bude jako v minulých letech Miroslav Hrabě a do role královny se vrací znojemská rodačka, herečka Šárka Charvátová.

Večerní program završí ohňostroj ve stylu římských legií.

Veškeré informace jsou k nalezení na mobilní aplikaci Mobilní rozhlas.

-bur-