Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Nad tradiční Zahradou Moravy se vznášejí otazníky

Štukový sál louckého kláštera zaplnily výpěstky sadařů a zelinářů, vedlejší prostor zase patřil květinám. V závěru minulého týdne se konal v pořadí již 39. ročník výstavy Znojemsko – zahrady Moravy. Nad jejími dalšími ročníky se ale vznášejí pochybnosti.

  • Jeden z organizátorů výstavy - Jaromír Čepička - diskutuje s Věrou Šmídovou nad jablky z vystavené expozice.

Byť je letos úroda ovoce i hroznů velká, zájem vystavovatelů představit své výpěstky přece jen upadá. Navíc velmi teplý rok znamenal předstih vegetace, což se projevilo v květinové části výstavy absencí tradičních mečíků, které již prostě odkvetly. A tak expozici zachraňovaly jiřiny, které však stály za to a byly pastvou pro oči. Problémy měli organizátoři při zajišťování vzorků zeleniny. Nebyla k dispozici takřka žádná rajčata, v expozici chyběly až na malé výjimky košťáloviny.

Byla zrušena soutěž Terroir znojemských vín, protože burčáky raných odrůd byly prostě už pryč. Hrozny na rozdíl od předchozích let opanovaly pozdnější odrůdy.

K letošnímu ovocnářskému roku se vyjádřil Jaromír Čepička, jeden z organizátorů výstavy, lakonicky: „Kde mají závlahy, tam byla úroda pěkná, kde je nemají, tam na tom byli špatně.“

Šampiónem výstavy se stalo jablko odrůdy Rubín z Pomony Těšetice, pohár znojemského starosty si odnesla Střední odborná škola na Dvořákově ulici, nejlepším vzorkem ovocné kategorie se stala Williamsova červená hruška ze stošíkovické Agry, jako nejlepší vzorek zeleniny bylo vyhodnoceno rajče Merlice z Tvrdonic.  

Další osud této tradiční výstavy zůstává ovšem nejasný. Jak uvedl Jaromír Čepička, tradiční organizátoři chtějí dotáhnout ještě příští, čtyřicátý ročník, a pak se uvidí.

Nezbývá než doufat, že tato výstava v propadlišti dějin neskončí.

Jiří Eisenbruk