Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Na oživení téměř téměř tři miliony

Částku ve výši 2 850 000 korun získá Město z programu regenerace památkových rezervací, který je určen pro vlastníky. Žadateli jsou ve Znojmě soukromé osoby, ale také Město, které prostředky využije například na nutné opravy Domu umění nebo altánu ve Středním parku. 

Seznam podporovaných projektů schválili na svém nedávném zasedání znojemští zastupitelé a odsouhlasili také výši podpory ze strany Znojma – jednou z podmínek projektu je totiž i minimálně desetiprocentní finanční spoluúčast Města při schvalování dotací soukromým subjektům. 
 
Schváleno bylo deset projektů, mezi které se částka rozdělí. Jde převážně o měšťanské domy. Zastupitelstvem odsouhlasený seznam včetně výše jednotlivých příspěvků nyní putuje. K definitivnímu schválení na ministerstvo kultury. V případě jeho odsouhlasení bude celková spoluúčast Města na financování osmi projektů. Z vlastních zdrojů soukromí vlastníci hradí náklady do padesáti procent. 
 
Znojmo žádalo peníze na opravy Domu umění na Masarykově náměstí a na opravu altánu ve Středním parku. Na opravy fasád Domu umění poputuje přes milion korun, na opravu altánu asi 600 000 korun. Jedna z nejkrásnějších renesančních budov na Masarykově náměstí, Dům umění, dostane letos novou tvář.  Práce na opravě fasády zde již začaly a náklady na ně se vyšplhají až na 2,5 milionů korun. 
 
Dům umění, dříve známý také jako Slavíkovský palác, je v majetku Města Znojma. Kromě jeho přední části na Masarykově náměstí k němu patří i nádvoří a druhá budova na Dolní České, na které je k vidění původní sgrafitová fasáda. Již v minulých týdnech se začala oklepávat nesoudržná omítka, následně se pořídí nová a obnoví nátěr. Práce by měly být dokončeny letos v září.         
 
Petra Maršounová
tiskové oddělením Městského úřadu Znojmo