Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Na bedle s kosou

Houbaři na Znojemsku se konečně dočkali. Rostou! Některé druhy hub v určitých lokalitách se momentálně sbírají v nadsázce kosou. Především bedle a žampiony. Houbařské žně, které potrvají minimálně do konce září, potvrzuje mykolog Radomír Němec z Jihomoravského muzea ve Znojmě.

  • Na snímku Radomír Němec nabádá k ostražitosti, protože není bedla jako bedla.
  • Blaženka a Jindřich Drábkovi z Hostěradic si vyjeli na houby je kousek za hranice regionu – do Budkova u Třebíče. Spoustu hub tam museli nechat, neměli už víc košíků. O svůj úlovek se podělili na face
  • Takovou úrodu našli Miloš a Martin Lacmanovi s rodiči u Olbramkostela

„Ano, po suchém jaru jsme už ani neočekávali, že začnou tak krásně růst. Způsobil to vydatný déšť, dobře reagovaly hlavně takzvané saprotrofní houby, které k výživě používají rostlinné zbytky, třeba listí anebo různé zbytky větví. Patří mezi ně pochopitelně také bedla vysoká. Potřebuje totiž hodně vody a teplé počasí, což se sešlo,“ potvrdil Radomír Němec.

Někteří lidé si ale mohou splést bedlu vysokou s bedlou červenající a zahradní. Tento druh u přecitlivělých jedinců způsobuje žaludeční nevolnost. Pozná se jednoduše. Na řezu nebo při poškrábání nejprve zoranžoví, posléze zčervená. Roste hlavně na polích a u silnice. Bedla vysoká, ze které se smaží výborné vegetariánské řízky, čeká na fajnšmekry především v listnatých a jehličnatých lesích. Houbaři hlásí její výskyt u Kravska, Olbramkostela, hlavně ale v západní části regionu, v okolí Lukova, Vranova nebo také u Korolup.

Růst ovšem začaly už ale také praváci - hřib dubový a žlutomasý, dále křemenáč osikový či kozák habrový.

Co všechno je možné v regionu ještě nasbírat a bez zbytečných zdravotních rizik, se zájemci dozvědí  i na tradiční výstavě hub v Jihomoravském muzeu, otevřené letos 12. října. Výstavu zahájí Marek Čapoun, spoluautor knihy Houbařský rok na Znojemsku.

-jan-