Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Muzeum motorismu obohaceno o „dámskou“ expozici

Muzeum motorismu, které se nachází u mostu přes Dyji pod Znojemskou přehradou, dávno není jen o starých motocyklech, automobilech a stacionárních strojích. Jsou tam umístěny dětské hračky, a opět, jak napovídá název muzea, jsou spjaty s motorismem, i když pochopitelně v miniaturních rozměrech. Vystavena je tam řada starých dětských autíček od miniaturních, až po ta větší. A stáří? Od první republiky zhruba do 80. let minulého století. Majitel soukromého muzea Jan Drozd o tom ví svoje.

  • Majitel soukromého Muzea motorismu Jan Drozd se nechal přesvědčit a zapózoval na staré dřevěné trojkolce. foto: -eis-

Pane Drozde, kderé z té půl druhé tisícovky exponátů považujete za nejcennější?

Předválečné plechové hračky z 20. a 30. let minulého století, cenné je kolejiště od firmy Märklin. Pak bakelitové hračky, které jsou vzácné nejen díky svému stáří, ale také proto, že se vůbec dochovaly. Když taková spadla na zem, rozbila se a vyhodila. Původně jsme zde chtěli mít jen exponáty, které ladí s expozicí muzea motorismu – autíčka, traktory a další. Bylo nám však vyčítáno ze strany manželek návštěvníků, že nemáme nic k vidění pro holčičky. To byl impuls, abych začal shánět staré kočárky a panenky. Expozice je nyní zajímavá pro dámy bez rozdílu věku. Aby byla „dámská“ expozice kompletní, jsou k zhlédnutí i dětské pokojíčky anebo věci pro panenky.

Jak se vám podařilo získat tak rozsáhlou sbírku?

Tak jako celé muzeum. Když mě to popadne, musím ten či onen exponát mít. Jezdím po burzách, hledám po internetu, navštěvuji bazary. Dávám inzeráty, ptám se lidí, zda neví o nějakých zajímavých exponátech, které by mohly mou sbírku obohatit. Třeba kolejiště firmy Märklin si mohl dovolit jen skutečně málokdo. Takový rodič musel být velmi bohatý, když se rozhodl koupit svému dítěti takovou hračku. Muselo jít třeba o továrníka nebo bohatého advokáta.

Jak se vám toto kolejiště podařilo získat a kolik stálo?

Našel jsem nabídku na internetu a velice mě překvapilo, že prodávající byl z Přímětic. Domluvil jsem se s ním a kolejiště jsem koupil. O ceně bych nerad mluvil. Bez lokomotiv a vagonů nebylo úplné. Ještě jednou jsem ho kontaktoval, zda by se nepodíval po nějakých vozidlech, a podařilo se. Našel lokomotivy a kolejiště se podařilo dokompletovat. Krásným doplňkem jsou do detailu vypracované figurky vyrobené z cínu včetně zvířat. Třeba mávající turistka, cestující, bába s nůší dřeva, rybář, psi, labutě a další. Vše je precizně propracováno.

Zprovozníte někdy toto kolejiště?

Kdybych měl víc času, určitě. Kolejiště by mělo teoreticky fungovat. Na vagonkách nejsou třeba kolečka. Musel bych vše nejdříve mechanicky spravit, vysoustružit kolečka, usadit. Uvidíme. Opravy čekají i další hračky, například u jednoho cenného autíčka je nasazeno kolečko z umělé hmoty, které tam nepatří. Toto autíčko je neskutečně propracované. Je dřevěné s kovovým rámem, má listová pera, řízení, vše funguje. Kolečko musím vyrobit z plechu stejně jako kryt motoru.


Připravil: Jiří Eisenbruk