Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Miloš Zeman: Mám sice bolavé nohy, ovšem politika se nedělá nohama, ale hlavou

Dekorováním praporu Moravského Krumlova pamětní stuhou prezidenta republiky a předáním daru Města Miloši Zemanovi skončila návštěva našeho nejvyššího ústavního činitele v Moravském Krumlově. 

  • Foto: -eis-
  • Foto: -eis-
  • Foto: -eis-
  • Foto: -eis-
  • Foto: -eis-
  • Foto: -eis-
  • Foto: -eis-
  • Foto: -eis-
  • Foto: -eis-
Ta byla součástí třídenní cesty do Jihomoravského kraje. V Moravském Krumlově se v hotelu Rokiten zúčastnil setkání s představiteli Moravského Krumlova a starosty okolních obcí a následně s moravskokrumlovskými občany. 
Během návštěvy prezidenta v Krumlově panovala velmi přísná bezpečnostní opatření. Každý novinář musel být akreditován a očíslován, přístup do hotelu Rokiten na jednání Miloše Zemana se zástupci samosprávy povolen nebyl, prostor od hotelu ke stanu, kde byl připraven pro prezidenta, hejtmana Bohumila Šimka a starostu Krumlova Tomáše Třetinu stůl s židlemi, museli před příchodem hlavy státu novináři vyklidit. 
Důvodem byly patrně špatné pohybové možnosti Miloše Zemana. Stejně jako při příchodu na stanové pódium zakryli svými těly organizátoři a bodyguardi pohled na přicházejícího prezidenta, který musel zdolat pár schodů. Třebaže se pan prezident hůře pohybuje, jeho myšlení, pohotovost i analytické úsudky s přibývajícími roky neztratily nic na své jiskře. Nic nenasvědčovalo, že by měl Miloš Zeman, pomineme-li ty s pohybem, nějaké zdravotní problémy.
Po přivítání prezident republiky poděkoval všem, kteří na setkání pod širým nebem přišli přes nepřízeň počasí. 
„Mohl bych pronést hodinový projev, na jehož konci byste usnuli nebo odešli, nebo byste vzali rajčata, a začali je po mně házet. Nelekejte se, budu mluvit tak deset minut, protože se říká, že to, co člověk neřekne v prvních deseti minutách,  už nestojí za to, aby to řekl vůbec. O to více času pak bude na naši diskuzi, na vaše názory, na moje názory,“ konstatoval prezident.
„Veřejně prohlašuji za přítomnosti novinářských hyen, že jsem pro to, aby Slovanská epopej Alfonse Muchy zůstala v Moravském Krumlově,“  konstatoval  s nadsázkou a ironií prezident. 
Jeho řeč přerušil bouřlivý potlesk přítomných. 
„Neříkám to jen proto, že jsem v Moravském Krumlově, to samé řeknu i na tiskové konferenci za dva dny. Dalším tématem, o kterém jsme diskutovali, je rozšíření dukovanské jaderné elektrárny,“ Kritizoval takzvané ekologické aktivisty, kteří neustále brojí proti jaderné energetice, a konstatoval, že se hluboce mýlí, a ve skutečnosti nám jen vnucují bohatě dotovanou solární elektřinu. Na ni pak doplácejí všichni spotřebitelé. 
„Na těchto dvou oblastech se se starostou Moravského Krumlova shodujeme.“ 
Dále prezident uvedl, že po volbách je pod tlakem některých politiků, kterým se výsledky voleb nelíbí a říkají, co kdybychom si je zopakovali. „Já říkám, že dokud budu prezidentem, žádné předčasné volby nebudou. Důvod je jednoduchý a prostý. Voliči jednou rozdali karty, a politici se muí naučit s těmito kartami hrát. A když to neumějí, ať jdou od válu a nastoupí někdo jiný (potlesk shromážděných). V každém městě, do kterého přijedu, nechávám občany hlasovat, zda si přejí, nebo nepřejí předčasné volby. Já říkám své stanovisko a chci slyšet i jejich názor. Většina z vás k volbám šla a já vám děkuji, ať jste volili, koho jste chtěli. Byli jste aktivní, a teď by vás někdo chtěl k volbám hnát znovu. Volby stojí zhruba jednu miliardu korun. Co by se za to pořídilo užitečných věcí... A nyní, a jen proto, že není schopný se dohodnout, chce další volby. A co když nevyjdou? Bude chtít další a další? Nebylo by lépe, jak říkal můj oblíbený klasik Berthold Brecht, tuto ironickou větu: Nebylo by lépe, kdyby vláda rozpustila občany a zvolila si občany jiné?“
Prezident mimo jiné řekl, že nemá nic proti tomu, aby se výrazně snížil příspěvek na politické strany vyplacený ze státního rozpočtu, ale nesnížil by jej na úplnou nulu. „Je pravda, že dostávají příliš peněz a pak mají roupy. Místo toho, aby bojovali o své voliče, bojují mezi sebou o koryta. To je špatné. Pokud by byl prezident volen na více období, mohlo by dojít k situaci, že by prosazoval takzvanou doživotní volbu. V některých středoasijských republikách, které jsem nedávno navštívil, je skutečně doživotně volený prezident. Občas nastane vojenský převrat a prezident odchází nohama napřed. Já, jako demokraticky volený prezident, mám sice bolavé nohy, ale říkám, že politika se nedělá nohama, ale hlavou, a že nikdo mě nohama napřed nevynese. Když přijdou politici do parlamentních paláců, tak jsou zpočátku normální, vycházejí mezi lidi a mluví s nimi. Pak se čím dál tím více uzavírají do paláců, baví se mezi sebou, a kdyby se po nich vyhlásilo pátrání, tak je nenajdete. Ať jsou maximálně dvě volební období a pak ať nastoupí někdo jiný.“ 
Další dotazy se týkaly opravy moravskokrumlovského zámku, která by stála tři sta až čtyři sta milionů, zda by je nemohl pomoci zajistit. Prezident se podíval do peněženky a konstatoval, že drobné nemá, což provázel výbuch smíchu a potlesk. 
Poslední dotaz, tentokrát od malé slečny byl, jaká je prezidentova oblíbená píseň a kolika jazyky mluví. „Moje nejoblíbenější  píseň je I have a Dream od skupiny ABBA. Mluvím špatně rusky, velmi špatně anglicky, úplně mizerně německy a docela slušně česky,“ zněla poslední odpověď .
„Pana prezidenta jsme přijali s úctou a pokorou, jak si zasluhuje, i když s některými jeho názory jako představitel TOP 09 nesouhlasím. Jsem rád, že na setkání přišli naši zastupitelé a starostové okolních obcí. Prezidentská návštěva Miloše Zemana se konala takřka na den přesně po deseti letech od doby, kdy jsme přivítali prezidenta Václava Klause. Současná návštěva stála celkem sto tisíc korun, Město náklady bez problémů uhradí,“ vyjádřil se k prezidentské návštěvě starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.     
                               
Jiří Eisenbruk