Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Klimatizace může přivodit vážné poranění očí

Léto je v plném proudu a peklo v kancelářích začíná být neúnosné. Teploměr málokdy ukazuje pod 25°C a orosená čela společně s koláči v podpažích dávají na vědomí, že otevřeným oknem si moc nepomůžete, neboť venku bývá větší teplo než v místnosti. Ještěže máme tu klimatizaci! Zaraduje se nejeden horkem mořený úředník. Ovšem ne vždy je klimatizace ku prospěchu. 

Všichni známe případy, kdy to s chlazením přeženeme a kromě nachlazení máme paralyzované krční svalstvo, v horším případě nás složí angína. Ale dosud ne úplně známým faktem je, že klimatizace může vést k trvalému poškození zraku. 
 
„Často klimatizací trpí očí, zejména při dlouhém pobytu v klimatizovaném prostoru a při namáhavých činnostech, jako je práce s počítačem. Dochází k osychání povrchu oka - spojivky a rohovky. Náchylnější bývají oči, které mají sníženou schopnost tvorby slz či zhoršenou kvalitu slzného filmu. V klimatizovaných prostorech očí pálí, pacienti často popisují pocit písku v očích a paradoxně dochází i ke zvýšenému slzení očí. U očí s alergickými záněty spojivek může dojít v klimatizovaných prostorech ke zhoršení alergických projevů, které se projevují zejména svěděním očí,“ popisuje MUDr. Jana Mikšovská z oční kliniky DuoVize.
 Klimatizace může přivodit také syndrom suchého oka. 
 
„Syndrom suchého oka patří mezi nejčastější oční problémy v současné době a znamená poruchu slzného filmu na povrchu oka. Tato porucha může být způsobena nedostatečnou tvorbou slz, jejich rychlejším odpařováním nebo změnami ve složení slzného filmu,“ vysvětluje primářka brněnské oční kliniky Neovize Šárka Skorkovská. 
 
Odborníci doporučují nepodceňovat příznaky, zanedbání může přivodit mnohem rozsáhlejší zdravotní komplikace. „Syndrom suchého oka na počátku způsobuje zejména subjektivní potíže typu pálení očí, pocit písku v očích nebo řezání očí. Pokud se tyto počínající příznaky neléčí, dochází k osychání rohovky. Na rohovce se zároveň tvoří vlákna, která zhoršují nepříjemné pocity spojené se suchostí očí. Zároveň dochází k oslabení přirozené ochrany rohovky, což může vést ke snadnému průniku infekce a vzniku rohovkového vředu,“ varuje MUDr. Jana Mikšovská. 
 
Klimatizace je ale příznivější variantou než větrák. Ten je dle lékařky nebezpečnější. „Snížením pocitu horka pomocí větráků neodstraníme projevy sucha v očích. Naopak často proud teplého vzduchu vede k ještě výraznějšímu osychání povrchu oka, a tím ke zhoršení potíží,“ dodává Mikšovská.
 
Problémům s klimatizací lze předejít nastavením vlhkosti vzduchu. Tuto funkci mají především moderní přístroje. Optimálnější vlhkost pro oči je 40 až 50%. Mezi další preventivní opatření patří dobrý hygienický stav klimatizace, nastavení foukání vzduchu do prostoru, nikoliv přímo na tělo a pravidelné větrání klimatizované místnosti. Asi nejdůležitějším opatřením je rozdíl v teplotě mezi klimatizovanou místností a exteriérem. Ta by se nikdy neměla lišit o více než pět stupňů Celsia. Pro celkový organismus není nic horšího než teplotní šoky.         
 
-bur-