Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Kdy, když ne teď?

Z všech stran se na nás valí záplava předvolební agitace, lídři stran v různých barvách, tvářící se tu vážně, tu nevážně, ale vždy tak, že voliči mají mít pocit hřejivé blízkosti a vědomí klidu, neboť daný lídr je tím, který to konečně dokáže. Z jejich úst jsou slyšet různá prohlášení, někteří jsou schopni bez uzardění tvrdit naprosté nesmysly.

  • foto: archiv redakce

Ale volby jsou volby a volby jsou hlavně emoce a hlas zdravého selského rozumu prostě v tomto období nebývá slyšet. Co je letos zarážející, že řada stran spíš než pro něco, je neustále proti něčemu.

Proti imigrantům, islámu, euru, Evropské unii, kapitalismu, Donaldu Trumpovi a kdoví proti komu ještě.

Jistě na jedné straně chápu, že je třeba se vymezit a vytvořit voličům lákavé mantinely budoucích světlých zítřků. Na druhé straně je třeba být pro něco, postavit se za principy, na nichž společnost a stát (i když stále mlhavěji) dosud stále stojí.

Z těchto základních křesťanských principů vychází vše. V centru zájmu politiky by měl být člověk, občan, Ty, já, každý z nás, rodina jako dílna lidskosti a místo přirozeného rozvoje všech.

Dále vesnice či město, kraj, kde žijeme, a potom stát, který nás neobtěžuje, nefízluje, dbá na bezpečnost, vzdělání, chrání půdu, vodní zdroje, přírodní bohatství a své hranice, ale zároveň je hrdou součástí Evropské unie, ne nechtěný přívažek.

Moc bych si přál, aby všichni volili pro něco!

Aby volili zdravým rozumem, aby volili s vědomím, že budoucnost nevzniká náhodně a bez našeho přispění, ale je pouze naší věcí a v odpovědnosti každého z nás.

Pokud to cítíte stejně, přijďte k volbám 20. a 21. října.

Kdo, když ne my, kdy, když ne teď!

 

Pavel Jajtner