Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Jak zemřely děti v Oleksovicích se stále vyšetřuje

Při požáru staršího přízemního rodinného domu v Oleksovicích zemřely minulé pondělí nad ránem za dramatických okolností tři děti – bylo jim jedenáct měsíců, čtyři a devět let. 

  • FOTO: HZS JMK
Třem dospělým se podařilo z přízemního domu včas uniknout, prababičku převezl ve vážném stavu do nemocnice vrtulník. Proč hořelo a zda se dalo všemu předejít, je nyní předmětem šetření policie. Přivolaní zdravotníci se snažili na místě dvě ze starších dětí zachránit, ale jejich snaha byla marná. Těsně před tím je vytáhli z hořícího domu hasiči. Těžce popálené děti byly údajně ještě při vědomí, před tím zoufale volaly, ale pomoc už byla marná. 
 
„Naši záchranáři jsou samozřejmě psychicky odolní, ale tohle je věc, která silně zasáhla i nás,“ řekla k tomu tisková mluvčí záchranářů Michaela Bothová. Svědci vše přirovnávají k apokalypse. Nejmenší kojenec ležel bez známek života přikrytý látkou opodál.
 
Na místo neštěstí mezi prvními přiběhl také oleksovický starosta Zdeněk Koukal. „Probudily mě houkající sirény. V domě, ze kterého šlehaly plameny, už zasahovali jako první naši dobrovolní hasiči. Snažili se ihned evakuovat prababičku i děti z hořící místnosti. Zbytek rodiny stál venku. Nechci už o tom mluvit, je to tragédie pro celou obec, médiím jsem řekl hodně,“ sdělil s očividným pohnutím ve čtvrtek odpoledne starosta s tím, že Městys vyčlenil na opravy poškozeného domu 50 000 korun. „Aby si postižená rodina mohla opravit dveře, okna a dát vše do původního stavu,“ dodal starosta.
 
Matka zemřelých dětí se chce do domu, který měla v pronájmu,  prý vrátit. Nicméně skutečnost může být nakonec jiná. Společně ještě s vlastní matkou, jejím přítelem a prababičkou v nemovitost bydleli i s dětmi dva roky, původně přišli z Hodonic. 
 
„Já bych se do domu, kde umřely moje děti, a ještě tak hrozně, vrátit nemohla. Vždyť je to strašný. Ale každý jsme asi jiný,“ komentovala to jedna z obyvatelek Oleksovic. Lidé podle ní nechápou, proč se matka nesnažila dětem pomoci.
 
„Po bitvě je každý generál,“ snaží se však věc posuzovat objektivně tiskový mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. „Vše je nyní v šetření. Matka se údajně o pomoc dětem snažila, alespoň tak to tvrdí, ale děti vynesli až dobrovolní hasiči. Na rozdíl od ní mají k dispozici speciální třívrstvé obleky, které do jisté míry odolávají vysokému žáru, určitě v nich člověk vydrží víc.“
 
Některá média zveřejnila informaci, že oheň zapříčinil špatně zapojený přímotop, to však tiskový mluvčí Jaroslav Mikoška nepotvrdil. „Příčina požáru bude známa až v řádu týdnů. Mohu jen říct, že v domě nebyl plyn.“ Nemělo se v něm topit ani tuhým palivem.
 
Za poslední desetiletí se jedná o druhý nejtragičtější požár domácnosti v Jihomoravském kraji. 
 
-jan-
 
Související články