Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Izrael pozlatil Znovín

Znovín Znojmo získal na prestižní vinařské soutěži Terravino Izrael vůbec nejvyšší ocenění, titul absolutního Šampiona za ledový Ryzlink rýnský 2015. Toto víno si vysloužilo také ocenění za nejlepší víno České republiky, dále za nejlepší víno v cenové kategorii 37-49,99 dolarů, a navíc získalo ještě velkou zlatou medaili. 

  • Ředitel Znovínu Znojmo s dvojicí lahví absolutního šampiona Terravino Izrael 2017. foto: -eis-
Aby toho nebylo málo, získal Znovín ještě zlatou medaili za Sauvignon a stříbrnou za Tramín červený. Všechna tři vína odeslaná do Izraele byla oceněna. Pozadu nezůstalo ani Vinařství Líbal z Horních Dunajovic, které si odvezlo dvě zlaté medaile za Pálavu a Tramín. Celkem získali tuzemští vinaři 27 medailí – osmnáct zlatých a devět stříbrných. Soutěž se koná ve filištínském městě Ashdod na cestě mezi Jaffou a Gazou, které je devatenáctkrát zmiňováno v Bibli. 
Radost z úspěchu neskrýval ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner, který k absolutnímu šampionovi uvedl: „Hrozny pro toto víno pocházejí z viniční tratě U Ttří dubů v katastru vinařské obce Stošíkovice na Louce. Toto víno má jedinečně ušlechtilou čistotu díky skvělé viniční trati. Ročník 2015 považuji za krásný ryzlinkový rok, sešlo se tehdy vše kladné. Víno je nyní v ideální kondici. Získalo i další ceny – v roce 2016 v časopisu Decanter obdrželo diamantovou medaili, dále double gold v Jihoafrické republice, zlatou medaili na soutěži Mundus vini 2016, na AVC Vienna 2016 zlato, zlato na Oenoforu 2016 a na mnohých dalších menších výstavách, kde opět skvěle bodovalo,“ popsal Pavel Vajčner.
Ve stávající kondici vydrží toto víno minimálně čtyři roky. Klasické zrání odrůdy Ryzlink rýnský probíhá rychleji než u ledového, typické petrolejové tóny se objevují mnohem později. Není bez zajímavosti, že víno bylo uvedeno na trh ve stejnou dobu, kdy byl znám skvělý výsledek z Izraele. Ještě dvě data – v litru má 194 gramů cukru a devět gramů kyselin.                               
 
Jiří Eisenbruk