Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Hostim hostila hasičský pohár

Jsou turnaje, které mají jen jednoho vítěze, ovšem v Hostimi mají turnaj skutečně jedinečný. Vítězem zdejšího vánočního turnaje je totiž každý sportovec, který do malebné vesnice na soutěž přijede. 

  • Všichni hráli s plným nasazením. FOTO: -trek-
  • FOTO: -trek-
  • FOTO: -trek-
  • FOTO: -trek-
  • FOTO: -trek-
  • Ředitel Dětského centra podlehl v páce osmileté Anetce. Prohru bral s humorem. FOTO: -trek-
  • FOTO: -trek-
  • Občerstvení pro hráče i diváky nemohlo chybět. FOTO: -trek-
  • Zasloužené odměny. FOTO: -trek-
  • Zasloužené odměny. FOTO: -trek-

Letos už počtvrté MUDr. Milan Špaček a místní Sbor dobrovolných hasičů pořádali v Hostimi Vánoční turnaj v malé kopané pro hasičskou mládež z celého regionu. Jeho největším sponzorem je právě Milan Špaček. Letos si ale poprvé musel přizvat na pomoc sponzora, neboť obliba sportovního turnaje mladých hasičů mezi dětmi roste takovým tempem, že se na turnaj hlásí rok co rok více mladých. Fakt, který s sebou nese logicky i vyšší náklady, ovšem hlavního pořadatele Milana Špačka, jak sám přiznává, těší.

„Letos přijelo sto šest dětí z celého okresu a každé z nich od nás dostane dárek. I ti, kteří v hlavním turnaji v kopané nezvítězí a vypadnou třeba hned na začátku soutěžního dne, se rozhodně nenudí, a svoji odměnu si zaslouží. V průběhu celého dne pro ně máme připraveny doprovodné soutěže, jako je přetahování lanem, házení elektronickými šipkami, soupeření v páce nebo uzlování. Zlatý pohár sice mohou vyhrát jen někteří, ale drobnou odměnu, což je taška plná dobrot, si odnáší z turnaje opravdu každý, kdo soutěžil,“ vysvětlil systém odměn Rudolf Souček, vedoucí hasičské mládeže okresu

Znojmo a zároveň velitel SDH Hostim. Společně s manželkou má vedle Milana Špačka na organizaci výborné akce pro děti od šesti do patnácti let lví podíl. Velkou oporou při náročné přípravě stále více oblíbeného vánočního turnaje jim je i podpora vedení obce v čele se starostou Jaroslavem Pellou.

Obec hasičskému potěru ochotně a vždy zdarma půjčuje areál sportoviště i tělocvičnu. Děti už pravidelně potkávají na turnaji své kamarády z jiných hasičských oddílů, nad připraveným občerstvením probírají taktiku hry a ti, kteří se zrovna nesnaží vstřelit soupeři gól, mohutně povzbuzují. O fotografování se starají hrdí otcové a přítomné maminky ošetří drobné odřeniny utržené v rámci úporného boje o mičudu nebo po-foukají bolest v podobě prohry.

Vánoční turnaj v Hostimi je skvělou akcí, jejíž obliba na Znojemsku stoupá, a to zásluhou několika dospělých nadšenců, kteří neváhají svůj volný čas bez nároku na honorář věnovat mládeži. Ta se jim zatím pokaždé odvděčila bezprostřední atmosférou střídající nefalšovanou radost i nijak hraný smutek z prohry. Při pohledu na jednotlivá soutěžní klání je zřejmé, že mladí hasiči prožívají každý turnajový zápas, jako kdyby hráli o titul mistra republiky. I to je jednou z neklamných známek, že Vánoční turnaj v malé kopané se stává svou náplní velkou hasičskou událostí na Znojemsku.

Ľuba Peterková