Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Historický úspěch znojemské kopané – postup do první ligy

Vítězstvím v utkání 29. kola FNL nad Baníkem Most si na svém hřišti a před zaplněným hledištěm vybojovali hráči 1. SC Znojmo právo postupu do nejvyšší fotbalové soutěže, což tady v celé historii této krásné hry ještě nikdy nebylo. Jednolité a za jeden provaz táhnoucí partě vedené zkušeným trenérem Leošem Kalvodou k tak mimořádnému úspěchu upřímně blahopřejeme. Podaří se klubovému vedení zajistit, aby se prvoligové zápasy hrály na domácím stadionu a ne někde jinde?

 

  • Marek Heinz v zajetí reportérů. FOTO: -stlba-
  • Prezident Kohoutek s trenérem Kalvodou jako na karnevalu v Riu. FOTO: -stlba-
  • Ruce si tisknou starosta Gabrhel s prezidentem klubu Otou Kohoutkem. FOTO: -stlba-

„Když si to kluci vybojovali na hřišti, tak teď jsme na řadě my funkcionáři. Uděláme pro to maximum, i když ta jednání  nebudou vůbec jednoduchá. Teprve čas ukáže, jak jsme pochodili, takže asi do tří týdnů budeme vědět víc a budeme znát konkrétní odpověď. Pro nás má smysl hrát první ligu jen ve Znojmě. Je to v zájmu nejen klubu a města Znojma, ale cítíme podporu i od  Jihomoravského kraje. Protože v kterém jiném kraji by se mohli pochlubit tím, že dva jejich kluby hrají nejvyšší fotbalovou soutěž? Doufejme, že se nám roční výjimku nakonec podaří vybojovat. Hrajeme přece fotbal pro fanoušky a neumím si dost dobře představit, že by například v Jihlavě nebo v Brně na nás chodilo víc lidí, než doma. Další otázkou jsou samozřejmě velké finanční výdaje, které by nás takový případný azyl stál. Pochopitelně že již jednáme se stávajícími i novými sponzory a můžeme nyní operovat s tím, že jsme prvoligoví. Troufnu si říct, že veškeré požadavky na zabezpečení první ligy ve Znojmě bychom dokázali naplnit,“ prohlásil prezident fotbalového  klubu 1. SC Znojmo pan Ota Kohoutek.

1.SC Znojmo – Baník Most  3:0 (0:0)

Branky: 52. Heinz, 64. a 86. Lacko. Rozhodčí: Hrubeš – Pelikán, Pilný. ŽK: 55. Buchta, 56. Hříbek, 61. Mudra – 19. Procházka, 23. Ibragimov, 39. Novotný, 47. Klavík. Diváků: 1265.

Znojmo: Hrubý – Hříbek, Yonov, Hnaníček, Mudra, Buchta, Lacko, Helísek, Nepožitek (83. Ševčík), Cihlář (74. Okleštěk), Heinz (87. Švarc), trenér Leoš Kalvoda.

Most: Belaň – Novotný, Lafrance, Žižka, Řehák, Ibragimov (57. Šraga), Rosendo (61. Musiol), Procházka, Kotlan (80. Pilař), Vojta, Klavík, trenér Zbyněk Busta.

Slavnostní výkop provedl znojemský starosta pan Vlastimil Gabrhel a po něm začal boj s houževnatým soupeřem z Mostu aspoň o jeden bod nutný k jistotě postupu. „První bezbrankový poločas se mi moc nelíbil, byl to z naší strany spíš takový vlažný výkon, bez pohybu. Dali jsme sice gól, který rozhodčí pro ofsajd neuznal a chvíli na to pěkně vystřelil Radek Buchta, ale kvůli teči obránce jsme z toho získali jen roh. Baník ovšem po standardní situaci trefil břevno naší  branky a dal i několik dalších příležitostí gólmanu Hrubému, aby předvedl své umění. Most je totiž docela kvalitní mužstvo a rozhodně v tabulce nepatří tam, kde momentálně je. Naši hráči měli v hlavách zakódováno, že už mají postup jistý a to se jim pak těžko něco říká. Ve druhém poločase se hra zlepšila a po vedoucí brance Heinze jsme už byli suverénními pány na hřišti my,“ zhodnotil průběh zápasu trenér Kalvoda. Zhruba od padesáté minuty přišly Heinzovy chvíle, který svými technickými kousky exceloval a soupeře si vychutnával, často za mohutného potlesku spokojených diváků. S jeho výkonem se jakoby zvedli i ostatní, najednou jich bylo všude plno a kvůli lepšímu pohybu měli dost prostoru k tvořivé hře. Dobré šance měl např. Tomáš Cihlář, leč bez efektu. Zato Matúš Lacko se konečně dočkal a blýskl se dvěma pěknými brankami. Při té první poslal Marek Heinz dlouhou a přesnou přihrávku zprava přes celou plochu na levou stranu Janu Mudrovi, ten dal nezištně Lackovi a bylo to 2:0. Několik minut před závěrečným hvizdem rozhodčího Hrubeše opět Heinz nádherně uvolnil Lacka, ten s míčem poradil a dal výsledku konečnou podobu. Pak nastala ta pravá postupová euforie, po hřišti létaly konfety, teklo šampaňské – Znojmo se definitivně stalo prvoligovým. Jarní rozlučka s domácími fanoušky tedy vyšla, teď nastává souboj na poli diplomatickém.

Utkání 28. kola FNL se hrálo ve středu 22. května v Čáslavi

FK Čáslav – 1.SC Znojmo  0:1 (0:1)

Branka: 31. Mudra. Rozhodčí: Kovařík – Marek, Machálek. ŽK: 22. Fikejz, 90. Karal – 25. Buchta. Diváků: 216.

Čáslav: Ducheček – Achemaistos, Karal, Fikejz, Sklenář, Melissopoulos (37. Chalkias), Charuza, Vasilakos (75. Špičák), Kučera, Mylonas (55. Váňa), Stathoulopoulos, trenér Ivan Kopecký.

Znojmo: Hrubý – Hříbek, Yonov, Hnaníček, Mudra, Buchta, Lacko (79. Ševčík), Helísek, Nepožitek, Cihlář (63. Okleštěk), Heinz (90. Švarc), trenér Leoš Kalvoda.

Domácím šlo o záchranu, hostům o čelo tabulky. Znojemští získávali postupně převahu, po půlhodině hry dal vítěznou branku z bezprostřední blízkosti Jan Mudra. Přišly i další světlé chvilky Znojma a Čáslav byla de facto bezradná.

-stlba-