Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Hasičům se bobra odchytit nepodařilo

Neobvyklý zážitek čekal v Jazovicích cestující ranního linkového autobusu ve čtvrtek 10. května. Pokud ještě podřimovali, tohle je spolehlivě probudilo. Na silnici přímo na návsi mašírovalo podivné chlupaté zvíře s velkými tlapami a placatým ocasem. Šlo o mladého bobra, vzácného vodní hlodavce. 

  • Bobr si našel náhradní domov v hasičské nádrži. FOTO: -gar-
  • Místní hasiči s pracovníkem Záchranné stanice v Rajhradě (ve žlutém oděvu). FOTO: -gar-
  • FOTO: -gar-
  • FOTO: -gar-
  • FOTO: -gar-
  • FOTO: -gar-
  • FOTO: -gar-
  • FOTO: -gar-
  • FOTO: -gar-
  • FOTO: -gar-
  • FOTO: -gar-
Hledal si nové teritorium poté, co jej vyhnali z rodného hnízda rodiče, a zabloudil. Náhle uviděl napuštěnou požární nádrž. V touze konečně se ponořit do vody skočil dolů. V betonem ohraničené ploše s vysokými stěnami ale zůstal uvězněn. Dostat se ven mu pomohli až o týden později hasiči v součinnosti s odborníky ze záchranné stanice živočichů v Rajhradě.
 
„Když jsem se o bobrovi  plavajícím bezradně v naší nádrži dozvěděl, volal jsem na krajský odbor životního prostředí. To bylo následující den v pátek,“ přibližuje okolnosti celé události starosta Starého Petřína-Jazovic Radek Durajka. „Tam mi bylo sděleno, že dotyčná paní, co má tyto věci na starosti, je na dovolené, a tak jsem musel čekat.“ Lidé z Jazovic bobrovi mezitím do nádrže přisunuli kmen stromu, aby se po něm vyšplhal, ale ani poté se ven nedostal. 
 
„Chodili jsme se na něj dívat. Byl schopen vylézt jen na vyčnívající betonovou plochu u stěny nádrže, kde je mělko. Tam se často věnoval osobní hygieně,“ popsala nečekanou návštěvu bobra jedna z místních obyvatelek. „Důkladně si drbal celé tělo, vypadalo to úplně, jako kdyby se myl člověk. Jen to mýdlo mu v ruce chybělo,“ dodává ohromeně. Jenže hlodavec pochopitelně strádal a chyběla mu potrava.
 
„Už mi bylo bobra líto, měl jsem o něj obavy,“ říká starosta Radek Durajka. Záchrannou akci se podařilo rozhýbat až minulý čtvrtek. „Pracovnice z krajského úřadu, která sem přijela, nakonec naznala, že je potřeba zavolat hasiče.“
 
Ani ti však nedisponovali potřebným technickým zázemím a znalostmi, aby si s bobrem poradili. Bezradní ale nebyli. „Vyslali jsme místní jednotku na průzkum a poté přivolali vyškoleného pracovníka ze záchranné stanice v Rajhradě, jde o běžný postup v podobných situacích,“ uzavírá anabázi se šťastným koncem mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. 
 
Nic netušící bobr byl během chvíle lapen do speciálního naběráku a odvezen. Nyní se zotavuje přímo v Rajhradě a jsou mu podávána antibiotika. „Zjistili jsme u něj poranění levého oka,“ vysvětluje Jaroslav Sedláček z rajhradské  záchranné stanice. Snad se po vyléčení pro něj podaří konečně najít vytoužený domov.             
 
Exkluzivní video najdete na našem youtube a facebooku.  
 
Alžběta Janíčková