Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Florbal: Znojemští dorostenci vezou historický bronz ze Švédska

Ve čtvrtek 1. ledna 2015, když většina národa ještě vyspávala bujaré silvestrovské oslavy, vyrazil namixovaný výběr hráčů oddílů TJ Znojmo LAUFEN CZ a Itelligence Bulldogs Brno na společnou misi, na největší mládežnický turnaj světa, švédský Gothia Innebandy Cup hraný v Göteborgu.

  • Foto po příjezdu do Brna.

Vzhledem k finanční náročnosti turnaje se právě tyto dva jihomoravské kluby dohodly, že v kategorii do 16 let utvoří společný celek, který bude oficiálně vystupovat pod hlavičkou Bulldogs Brno. Znojemskou část výpravy tvořili útočníci Filip Daberger, Patrik Mašek, Jan Novák, Jakub Procházka, obránce Josef Fišer, brankář Jan Handl a trenér Jan Šťastník.

Po 19 hodinové cestě autobusem dorazila výprava do švédského Göteborgu. Ihned po příjezdu čekal na hráče tréninkový dvojzápas, nejprve se střetli s finským M-Team 2, se kterým remizovali 1:1, a poté se švédským celkem Nacka Wallenstam, který zválcovali 8:1.

První turnajový den čekal na namixovanou skvadru norský celek GIF Fighters, ten sice bojoval statečně, ale i tak na znojemsko-brněnské síly neměl a podlehl 6:3. Branku v tomto utkání vstřelil Procházka, Novák i Daberger. Ještě týž den se výběr utkal se švédským Hästhagen IF a přejel svého soka 11:1. Dvě branky si připsal Jan Novák.

V druhém hracím dni byl na programu souboj o vítězství ve skupině se švédským Götene AIS. Vyrovnaný duel rozhodl pro českou stranu pár minut před koncem brněnský Zemánek, pod výhru 3:2 se jednou branku podepsal i Filip Daberger. Tři výhry při skóre 20:6 posouvaly smíšený celek Brna a Znojma dále z 1. místa skupiny.

V 1. kole play-off stál v cestě švédský IK Södradal. Velmi dobře připravený soupeř působil našemu celku velké problémy, zejména dvě výrazné individuality na straně soupeře motaly našim obráncům hlavu, zvonila tyčka i břevno za brankářem Handlem. Ovšem postup slavili jihomoravané, po velkém boji zvítězilo Brno 3:2 a postoupilo mezi 16 nejlepších celků turnaje. Brankou se na výhře podílel Daberger.

V osmifinále došlo na pikantní český souboj, do cesty se jihomoravskému celku postavil gigant české florbalové scény Tatran Střešovice. Specifikem utkání bylo menší hřiště, takže to bylo podobné, jako by se evropští hokejisté přesunuli na užší kluziště NHL, a mixovaný výběr se s tím vypořádal mnohem lépe než Tatran, který si příliš brankových příležitostí nevypracoval, a zaslouženě prohrál 3:0. Vítěznou branku utkání vstřelil Jan Novák, na 2:0 zvyšoval Jakub Procházka a nulu vychytal bezchybný Jan Handl.

Ve večerním čtvrtfinále proti finskému M-Team 1 mohli hráči lehce čerpat ze zkušenosti z přípravného předturnajového zápasu, kde s béčkem tohoto týmu remizovali 1:1. Rozehraní hráči týmu Brno - Znojmo ovšem od začátku zápasu nenechali nikoho na pochybách, kdo chce více do semifinále. Finský výběr přehrávali od úvodní minuty a výsledkem bylo jednoznačné skóre 6:1. Vítěznou branku utkání vstřelil opět Jan Novák a mezi tyčemi opět čaroval Jan Handl, který ve třech těžkých play-off zápasech inkasoval pouze třikrát.

V semifinále odhodlaní čeští chlapci narazili na soupeře IBK Höllviken a jediná informace o soupeři byla ta, že stejně jako jihomoravský mix, zatím kráčí turnajem suverénně bez jakéhokoliv zaváhání. Pak také to, že muži Höllvikenu hrají švédskou Superligu, tedy nejvyšší tuzemskou soutěž. Od úvodní minuty bylo zřejmé, že švédští hráči jsou na vynikající úrovni a přehrávali jihomoravské chlapce ve všech směrech. Skóre 1:5 je sice možná kruté, ale za předvedený výkon se hráči rozhodně nemusí stydět, naopak z turnaje odjeli hoši s bronzovými medailemi na krku a s bilancí 6 výher a 1 porážka.

Hráči, kteří se tohoto turnaje zúčastnili za znojemský oddíl TJ Znojmo Laufen CZ tak prokázali, že umějí zahrát nejen na domácí scéně, ale že mohou úspěšně zabojovat i se zahraničními celky. Pro všechny to byla cenná zkušenost a další krůček směrem k dalším cílům.        

-BD-