Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Druhá polovina volejbalové sezóny odstartovala

Po vánoční přestávce se v uplynulém víkendu opět naplno rozjela většina volejbalových soutěží a většina z nich se v této sezóně tak již přehoupla do své druhé poloviny.

  • Volejbalová třída 8.A ZŠ Přímětice. FOTO: -MZ-
  • Petra Kloudová. FOTO: -MZ-

Mužský tým VK Pegas Znojmo i po dalším kole udržel skvělou průběžnou 2. příčku ve II.lize, když ze Zruče nad Sázavou odvezl 4 body za porážku 2:3 a vítězství 3:0. Druholigové znojemské volejbalistky naopak v domácím prostředí přivítaly silný tým z Přerova. V každém z obou zápasů se jim podařilo získat pouze jeden set, tudíž vyšly bodově naprázdno a zůstaly tak na 8. místě 2. ligy žen.

Poslední dvě kola zbývají do ukončení základních skupin 1. lig juniorek a kadetek. V obou soutěžích má znojemský klub v letošní sezóně věkový posun, kdy v juniorské soutěži startují vesměs kadetky a v lize kadetek získávají zkušenosti nejlepší žákyně. Oba týmy už s jistotou odehrají druhou polovinu soutěže ve skupinách o udržení, ale zatímco juniorky si již téměř zajistily dostatečný bodový zisk, v kadetské lize budou mladé znojemské hráčky bojovat o udržení do poslední chvíle. V uplynulém víkendu se představily v Brně v zápasech proti kadetkám Junioru a ani tentokrát se jim nepodařilo získat první vítězství v soutěži – v prvním zápase podlehly 1:3 a ve druhém utkání bohužel  promarnily nadějné vedení 2:1 na sety a ve zkráceném páté sadě jim soupeřky nedaly šanci.

V krajském přeboru žákyň absolvovaly své páté turnaje družstva VK Pegas Znojmo „B“ a „C“. Hráčky „B“ týmu  se v této soutěži drží na sedmé příčce a v uplynulém kole překvapivě postoupily po vítězství ve druhé „čtyřce“ pro tento turnaj mezi nejlepší čtyři celky, což znamenalo konfrontaci s absolutní špičkou krajského přeboru. Na palubovce „A“ týmu Vyškova tak nastoupily proti znojemskému týmu kromě domácích hráček i obě družstva ZŠ Milénova Brno.  Právě utkání s brněnskými týmy ukázala rozdíl zejména ve vyhranosti a organizaci hry, kdy znojemské volejbalistky i přes velkou snahu dokázaly v některých setech držet se soupeřkami krok maximálně do 15 bodů a pak vždy převážila herní kvalita soupeřek. Mnohem vyrovnanější partii nabídla konfrontace s  Vyškovem, kdy se domácí hráčky musely o své „povinné“ vítězství strachovat vždy až do napínavé koncovky, které však také nakonec získaly v poměru 25:23, 25:22. Znojemský „B“ tým se tedy pro další turnaj vrací do druhé výkonnostní čtyřky, trenéry však jistě potěšil zlepšující se herní výraz družstva. Nejlepší hráčkou v barvách Znojma byla smečařka Kristýna Procházková.  Ve stejné soutěži se představily i mladší žákyně VK Pegas Znojmo, hrající pod cečkovým označením. Ve třetí čtyřce sice 2x těsně podlehly starším protihráčkám „B“ týmu Vyškova a „A“ týmu ZŠ Vejrostova Brno, ale v konfrontaci se stejně starými hráčkami ZŠ Novolíšeňská ukázaly svou kvalitu a po jednoznačném vítězství 2:0 se i pro další turnaj udržely v třetí výkonnostní skupině. V průběžné tabulce krajského přeboru patří znojemským mladším žákyním 14 místo z 22. týmů. Nejlepší hráčkou byla kapitánka Petra Kloudová.

Na skvělé úspěchy v letošním Českém poháru se pokusili o tomto víkendu v Praze navázat žáci VK Pegas Znojmo „A“. Díky svým výsledkům v předchozích třech turnajích Českého poháru se znojemští probojovali mezi osm nejlepších žákovských týmů České republiky. Na první z finálových klání tak znojemští žáci odjížděli s velkým očekáváním, bohužel však také ne v zcela kompletní sestavě a s několika zdravotními indispozicemi u klíčových hráčů. Po rozpačitém vstupu do turnaje s Hradcem Králové (15:25, 12:25) se znojemští hráči oklepali a svedli dva nervy drásající souboje s týmy Svitav a Litomyšle. V obou případech jsme získali poměrně hladce první sadu, ovšem ani jednou jsme tento úspěch nepotvrdili v setu druhém, tudíž vždy rozhodovaly tie-breaky. Jak  se Svitavami (15:17), tak s Litomyšlí (8:15), rozhodly zbytečné chyby znojemských hráčů v klíčových okamžicích – zkažené podání, špatná obrana či vykrytí vlastního útoku a tyto dvě velmi těsné porážky nakonec rozhodly o celkovém 7. místě znojemských volejbalistů. Nic na tom nezměnilo ani cenné vítězství na ČZU Praha 2:1 a nad družstvem Nového Jičína 2:0, protože nad síly našich hráčů byly týmy SK Kometa Praha a VK Ostrava. I přes slušný výkon, tak sedmé místo znamená pro druhý finálový turnaj sestup do 2. osmičky. Jak poznamenal trenér Daniel Kasan: „Na takové úrovni rozhodují maličkosti a my jsme žel  nevyužili mnoha příležitostí, které se nám v průběhu turnaje naskytly. Mezi 4. a 7. místem byl velmi malý rozdíl ani ne tak ve výkonnosti, ale právě v těchto maličkostech.“.

Významné ocenění obdrží znojemský volejbal ve čtvrtek 17. ledna.  Za účasti představitelů Města Znojma, generálních partnerů a pozvaných hostů, obdrží ZŠ Prokopa Diviše Znojmo-Přímětice z rukou svazového trenéra mládeže Jiřího Zacha titul „Partnerská škola Českého volejbalového svazu“. Byla do tohoto projektu zařazena jako jedna ze čtrnácti základních škol z celé České republiky, což je jen dokladem dlouhodobé a kvalitní práce znojemských trenérů při výchově mladých volejbalových talentů. Součástí předání tohoto ocenění bude i beseda s odchovanci přímětické školy, kteří působili či působí v extraligových volejbalových týmech a tento nádherný sport se tak stal jejich denním chlebíčkem a životním posláním.

Následovat je pak mohou jistě i někteří z pohybově nadaných zájemců z řad žáků a žákyň 5. tříd, kteří využijí ve středu 23. ledna možnost složení přijímacích pohybových testů do sportovních volejbalových tříd ZŠ Prokopa Diviše Znojmo-Přímětice ve školním roce 2012/2013. Podrobnosti najdete na webových stránkách školy www.zsprim.cz.  Ukažte sobě i ostatním, že na to máte!

-MZ-