Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Cyklistický Author Znovín Cup startuje tuto sobotu

Sobota 28. 6. 2014
Od 09:30 hodin
ŠATOV Česká republika - RETZ Rakousko a zpět (50 km)

Již tuto sobotu - 28. června - odstartuje největší cyklistický závod na Znojemsku (třetí největší svého druhu v ČR) Vinařská 50 - Author Znovín Cup. Letos vstupuje do svého 15. ročníku.

Účastníci nultého závodu rádi vzpomínají na rodinnou atmosféru, kdy se účastnilo pouze 278 cyklistů. Počet soutěžících je omezen na počet lehce převyšující 1 500 jezdců (letos bylo vydáno 1580 čísel). „Chtěli jsme jen 1 500, ale tlak byl tak strašný, že jsme ustoupili,“ konstatoval Jan Vala, kterému se do rukou sbíhají nitky celé organizace závodu. Trať prostě větší počet cyklistů nepobere, což ukázal jeden z předchozích ročníků, kdy na trasu mezi vinicemi a Podyjím vyrazilo skoro 1 800 závodníků.
„Šlapali si po hlavách, taková situace se již nebude opakovat. Chceme, aby účastníci měli z cyklistické akce dobrý pocit,“ pokračoval Vala. Z tohoto důvodu je počet startujících omezen - kdyby nebyl, přijelo by na start, který bude v 09.30 hodin u sídla Znovínu v Šatově, jistě více jak 2 000 jezdců (do konce dubna byla přihlášena tisícovka).

Novinkou budou čipy ve startovních číslech umístěných na řidítkách kol pro lepší vyhodnocení závodu. Ta jsou nevratná.

Na startu stanou vedle Čechů také Rakušané, Němci, Slováci, Angličané, Italové a dokonce i jeden Dán. Účastnit se bude 112 firemních týmů (čtyři policejní), 30 rodinných (dva dospělí a dvě děti), pět čistě ženských.

Poměrně velkou změnu zaznamená trasa na rakouské straně, vzhledem k hasičské akci v Retzu, kde má být na 30 000 lidí. Z tohoto důvodu bude vedena v blízkosti hranice, návrat na české území bude v prostoru vinice Peklo - v této oblasti bude technicky náročné, byť krátké prudké stoupání. Jan Vala si pochvaloval spolupráci s Policií ČR, takže letos se určitě nestane, že by trať závodu v křížení s železnicí ohrožovala nepravidelná jízda drezíny.

V prostoru mezičasu budou pořizovány fotografie, které v cíli obdrží 300 nejrychlejších jezdců. Jinak je připravena celá řada dalších pěkných cen - jen Author jich věnoval 79, mezi nimiž budou pěkná dámská i pánská kola. Každý z účastníků obdrží triko s kresbou od Jiřího Slívy a další dárky. Na vítěze čekají zajímavé ceny. Vyhodnocena bude nejvyšší žena a nejtěžší muž - ti se mohou těšit na luxusní matraci, aniž by museli moc šlapat do pedálů.

Vinařská 50 se stala populárním závodem, o který mají zájem i celostátní média. ČT sport odvysílá půlhodinový sestřih závodu. „Tento závod je velkou propagací Znojemska i znojemských vín. Mnoho jezdců se vrací na tato místa opakovaně, a to i mimo soutěž,“ uvedl Pavel Vajčner, ředitel Znovínu Znojmo, který je spolupořadatelem.

Zajímavostí bude předpověď počasí pro dobu a místo závodu, kterou dostanou všichni jezdci elektronickou poštu, aby se mohli dobře připravit. Dobré počasí prospívá dobré náladě a pěknému průběhu akce. Ale všeho moc škodí - Slunce, vysoké teploty a sucho nejsou tím nejpříjemnějším.

Vinařská 50 Author Znovín Cup je velice oblíbeným závodem se skvělou organizací. Pořadatelé se snaží rok od roku o zlepšování, aby se všichni dobře cítili a na start se opakovaně vraceli.

Více informací najdete na oficiálních stránkách závodu.

Jiří Eisenbruk