Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Bitva bez kruhového objezdu

Dusot koní, synchronizované kroky vojáků a ve vzduchu je cítit střelný prach. Suchohrdly se o víkendu vrátily do roku 1809. Do doby, kdy v Evropě zuřily napoleonské války. 

  • FOTO: Dominik Burdel
Jak je známo, znepřátelené strany rakouského a francouzského císařství se proti sobě postavily na Znojemsku hned několikrát. Jedna z bitev se měla udát i v blízkosti lokality Hájek u Suchohrdel. Právě zde mohli být lidé svědky rekonstrukce onoho střetnutí, ze kterého vyšel lépe Napoleon. Po bitvě si návštěvníci prohlédli vojenskou výzbroj a techniku, vyfotili se s vojáky a honem spěchali do obce, kde došlo k oslavě mnohem významnější události. 
 
Po dlouhých opravách komunikací, které prozatím ještě neskončily, může místní alespoň těšit ta skutečnost, že kruhový objezd již dostal reálnou podobu. Práce na kruhovém objezdu započaly loni na podzim a měly by být ukončeny nejpozději poslední červencový den. 
 
„Volný střed křižovatky jsme využili k tomu, aby co nejvíce vystihoval historii, současnost i budoucnost naší obce, tudíž její symboly. Těmi jsou hrozen, který představuje zaměření obyvatel na pěstování vinné révy, drak, jenž je znakem svaté Markéty, která měla v obci kapli a meč přeložený knížecí čepicí jako atribut svatého Václava, který byl patronem louckých premonstrátů,“ sdělil starosta Martin Paul. Autorem díla je Tomáš Vyskočil, radní obce Suchohrdly. 
 
Více fotografií z obou akcí najdete na www.znojemsko.cz.       
 
-bur-