Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Andrea Jílková hraje americký fotbal bezkontaktní, tzv. Flag

Škola již začala, je nejvyšší čas v seriálu povídání o domácím znojemském týmu amerických fotbalistů přiblížit vám také potěr Znojmo Knights, respektive pážata či ty nejmladší, kteří hrají bezkontaktní formu, takzvaný flag. Jedním z nejnadějnějších znojemských flagistů je Andrea Jílková.

  • foto: Michal Schneider

Andy, představ čtenářům Znojemska, co je vlastně flag, a sděl i na jakém postu hraješ?

 

Ahoj Danieli, flag fotbal je jednodušší verze amerického fotbalu, jak už jsi řekl, je to bezkontaktní verze, kde místo složení hráče na zem se strhávají pásky, tzv. “flagy“, které má každý hráč na boku. Já hraji pozici Quarterbacka (QB) a mým úkolem je předat, nebo hodit ‚‚šišku‘‘ volnému hráči z útoku a to buď Wide Receiverovi (WR), nebo Runningbackovi (RB).

 

Prozradíš na sebe, kolik ti je let a jak ses dostala k tomuhle netradičnímu sportu?

 

Je mi 14 let. Začátkem roku 2016 přišla naše spolužačka s tím, že její táta, Tony Krul začal trénovat flag fotbal. Pro nás to byla novinka, a nikdo to neznal. Poté, co tam šli moji spolužáci a hodně často o tom mluvili, řekla jsem si, že to zkusím taky, a doteď jsem AF naprosto nadšená. (úsměv)

 

Vím, že tým flagu Znojmo Knights si se svým týmem dospělých v ničem nezadá. I vy jste už vyhráli několik pohárů. Kolik a jaké?

 

Ano, tým naposledy v roce 2015 vyhrál pohár ČR... Poté se tým podstatně omladil, a navíc jsme přestoupili do Rakouské ligy, kde se začínáme pomalu, ale jistě prosazovat, a hlavně jsme se díky přestupu do Rakouské ligy tento i minulý rok podívali na mezinárodní turnaj do Itálie, kde jsme získali nové zkušenosti a spoustu skvělých zážitků! (úsměv)

 

Patříš mezi nadějné hráče flagu, a až budeš starší, chtěla bys být americkou fotbalistkou a hrát ženskou ligu? Nebo přímo zkusit založit domácí holčičí variantu Znojmo Knights?

 

Děkuju ti. Ano, chtěla bych se fotbalu věnovat, dokud mi to zdraví dovolí. Byla bych hodně ráda, kdyby se ve Znojmě jednou založila dívčí liga, ale zatím je nás holek málo, takže tomu ještě pár let dávám, možná někdy v budoucnu... Uvidíme. (úsměv)

 

Než tě tedy uvidíme hrát ten ženský americký fotbal, vidíme tě zatím jen na trávníku při zápasech, jak pomáháš. Co tě baví víc, stát v zámezí, držet lízátka nebo totem s číslem hry a bedlivě sledovat, co se děje na hřišti, nebo být v zákulisí a pomáhat přímo hráčům s občerstvováním, či nám při zajišťování organizačních stránek?

 

Popravdě, tohle moc neřeším, jsem ráda, že můžu týmu jakkoliv pomoci. Ať už je to nošení vody během zápasu, nebo lajnování hřiště před zápasem...

 

A poslední otázkou se přímo zeptám na to, kdyby náhodou někdo z tvých vrstevnic nebo vrstevníků chtěl zkusit taky flag hrát, kde a kdy se konají tréninky a máte vůbec zájem o další nové hráče a hráčky?

 

Myslím si, že vždy je zájem o nové hráče! Děti ve věku 11-15 let se budou mocti připojit k tréninku během září a října.. Bylo by super, kdybychom nabrali nové síly, a skvělé na tom je, že se ve flagu využije úplně každý.!  Každý si tam najde svoji pozici...

 

Děkuji za rozhovor.

Daniel Rubeš