Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Vinařská 50 láká do Šatova cyklisty z celé republiky

První červencovou sobotu se již potřinácté objevilo na startu před budovou Znovínu v Šatově obrovské množství (přes 1500) cyklistů na stále populárnější megaakci „VINAŘSKÁ 50 AUTHOR ZNOVÍN CUP.“

  • FOTO: -stlba-
  • Dobrou náladu účastníků nezkazila ani stahující se mračna. FOTO: -stlba-
  • Fiala, Mlynář, Křivánek. FOTO: -stlba-
  • Rostislav Dudešek u občerstvení. FOTO: -stlba-
  • Poraněný Libor Šaroun. FPTP: -stlba-
  • Křivánek ze Slavkova. FOTO: -stlba-
  • FOTO: -stlba-
  • Ředitel Znovínu Pavel Vajčner předává ceny. FOTO: -stlba-

Těsně před startem pořadatelé uctili památku jednoho z tradičních účastníků závodu, který tragicky zahynul při tréninku, vypuštěním horkovzdušného balónu nahoru k nebesům. Teprve po něm se mohla celá ta směsice těl a kol dát do pohybu.

Pestrobarevný peloton tak obrovského množství jezdců nejrůznějšího věku i výkonnosti se táhl jako had a zatímco čelo závodu již dosáhlo bran Chvalovic, někteří z místa startu (kousek od železniční stanice) teprve vyjížděli. Prim hráli a vysoké tempo udávali především  špičkoví jezdci nově založeného týmu Focus cycling Znojmo (Mlynář, Fiala, Křivánek), kterým dokázali šlapat na paty nesmiřitelní rivalové druhé znojemské skupiny Cyklo Mikulášek GEOX plus nejzdatnější borci z cizích „stájí.“ Však se také podělili o zhruba prvních patnáct míst v absolutním pořadí. 

Jako prvního v cíli přivítal známý televizní moderátor Michal Dusík všem zasvěceným dobře známého několikanásobného vítěze z předcházejících ročníků „padesátky“ Zdeňka Mlynáře (Focus) z Valtic. Skupinu dravě jedoucích pronásledovatelů přivedl do cíle na krásném fotbalovém hřišti šatovského Tatranu téměř s dvouminutovou ztrátou jeho klubový kolega Jan Fiala, třetí místo jen těsně uhájil Milan Bachman (Geox). Dalo by se předpokládat, že tvrdé souboje o umístění mezi sebou povedou jen ti nejlepší, ale s nástrahami tratě srdnatě bojovali i všichni ostatní. Ono ujet závodně padesát kilometrů jenom po silnici je už pořádná fuška, natož místy po krkolomných a kamenitých cestách. Je nabíledni, že docházelo i k drobným kolizím a havárkám, naštěstí bez vážnějších následků. O kvalitě závodu vypovídá i fakt, že 187 cyklistů z toho velkého balíku zvládlo Vinařskou 50 do dvou hodin, což je velice solidní rychlostní průměr. Novinkou Znovín Cupu byla účast vozíčkářů a handicapovaných sportovců, ti jeli jen polovinu.  V pelotonu všech možných barev a kvalitních bicyklů jsem na silničním úseku zaregistroval i světového rekordmana v jízdě na vysokém kole Josefa Zimovčáka (je znám tím, že si na „kostitřasu“ troufl a zvládl tak těžké závody jako Tour de France, Giro dˇItalia, Vueltu apod.), dále dva tandemy a již tradiční „inventář šatovského závodu“ Ivana Křivánka ze Slavkova na třicetikilové dresině (chcete-li – na odrážedle, dřevěném koloběhadle, něm. Laufradu). Bývalý cyklista resp. „železný muž“ Křivánek je znám celou řadou úspěchů doma i ve světě (Mírová jízda v Japonsku – Hirošima, Košický maraton, výjezd na Praděd, svět. rekord v Dánsku 120 km a jiné „kousky“). Nyní s ním v Šatově jel i kamarád. Ať tak či onak, k vidění na trase Šatov – Chvalovice – Šatov – Nový Šaldorf – Popice – Konice – Havraníky – Hnanice – st. hranice – Retz -  Oberretzbach – Unterretzbach – st. hranice – Šatov toho bylo opravdu hodně a k celkově pěknému dojmu z tohoto cyklistického svátku vinicemi Znojemska a Retzerlandu přispělo i dobré počasí. Celkově dojelo Šatovskou 50 cca 1140 mužů a 260 žen, někteří z různých důvodů závod nedokončili.

Láhev chutného vína ze Znovínu dostal při dojezdu každý účastník, první tři stovky závodníků obdržely od firmy Eurofoam traťové prémie, originální fotografie z průjezdu cílem, ti vybraní i matrace MYLADY, podhlavník resp. kola a nakonec se i 1 000 létajících pěnových talířů mělo (než bylo nedočkavci bleskově rozebráno) vznášet nad Šatovem. Ale nevadí, důležitější je, že se všem v přívětivém a do nejmenších detailů pečlivě připraveném prostředí šatovského areálu líbilo a chtějí přijet i v roce příštím.

Jistou raritou letošního ročníku byl úspěšný pokus  propagátora chůze s holemi (stylově a nečesky řečeno nordic walkingu) Jana Vajčnera, který na trať Vinařské padesátky vyrazil bez kola, pěkně po svých, již po čtvrté ráno a v čase 7 hodin 46 minut a 50 vteřin celou porci zvládl. Nanoantibakteriální oblečení a ponožky, finské hole i obětavá cyklistka-sekundantka Ida Holíková, která mu dělala doprovod , byly hlavními příčinami Vajčnerova úspěchu a nedílnou součástí tohoto ojedinělého výkonu v celé České republice.

-stlba-