Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Znojemský Advent láká

Adventní čas se pomalu, ale jistě blíží. Pro zpříjemnění vánoční atmosféry si pro vás i letos Znojemská Beseda a Město Znojmo připravily bohatý doprovodný program s vánočními koncerty, filmy, trhy, rakouskými čerty a také s novinkou - venkovním kluzištěm.

Slavnostní zahájení Znojemského Adventu proběhne první prosincovou neděli 3. 12., kdy se můžete těšit na každoroční rozsvícení vánočního stromečku i na slavnostní otevření veřejného kluziště.

Letošní program Znojemského Adventu se navrací zpět na Masarykovo náměstí, kde již v minulosti měl své místo. Změna místa konání hlavního programu Adventu souvisí nejen s tím, že prostor Horního náměstí vyplní nové venkovní kluziště, ale celý předvánoční čas ve městě tím dostane i nový nádech. „Masarykovo náměstí nabízí velmi atraktivní prostor pro všechna představení v rámci Adventu a je jasnou spojnicí Horního náměstí a Obrokové ulice se starým městem, do kterého návštěvníci vždy v adventním čase rádi zavítají a nechají se unést vánoční atmosférou spojenou s návštěvou kostelů, jež své hosty přivítají vánočními koncerty a betlémy,“ říká na úvod místostarosta Znojma Jan Grois.

„Letos bude mít Znojmo vánoční stromy dva. Oči všech dětí a dospělých se jistě rozzáří při slavnostním rozsvícení vánočního stromu na Masarykově náměstí v první adventní neděli 3. 12. v 16.45 hodin. Dvanáctimetrovou jedli, kterou ozáří desetitisíce žároviček, městu daroval pan Františák z Bezkova. Stříbrný smrk od pana Hanzala z Přímětic zase ozdobí Horní náměstí, kam se umístí i dva velcí světelní andělé,“ uvádí František Koudela, ředitel Znojemské Besedy. Obrokovou kromě světelných lustrů zkrášlí vánoční stromy ozdobené zdejšími mateřskými a základními školami.

Program Adventu na Masarykově náměstí nebude ani letos ochuzen o zvučná jména hudebních interpretů, kteří nám předvánoční čas zpříjemní vánočními koledami. Těšit se můžete na Stanislava Hložka se sborem Libohlásek při ZŠ nám. Republiky nebo na věhlasného Josefa Vágnera. Aby vánoční koledy nezněly pouze klasicky, tak jak je známe, našemu sluchu bude lahodit vystoupení cimbálových muzik Denár a Cimballica. Těšit se můžete také na pěvecká a taneční vystoupení místních mateřských a základních škol. Adventní písně se rozezní i v kostele sv. Václava v Louce. Představí je pěvecký sbor Santini z Telče, Varhanní koncert prof. Jana Hory nebo Znojemské Žestě. „V minulých letech sklidilo velký úspěch zimní kino, které je i letos připraveno na Masarykově náměstí. Dospělí i malí diváci si jistě přijdou na své. Ke zhlédnutí budou filmy jako Pupendo, Sněženky a Machři, Trollové, Tajný život mazlíčků nebo další česká klasika Jak dostat tatínka do polepšovny,“ říká František Koudela, ředitel Znojemské Besedy.

Venkovní kluziště, které se slavnostně otevře v neděli 3. 12. v 10:00, bude zdarma přístupné všem vždy od 10:00 do 20:00. Samozřejmostí je zázemí ve formě šaten nebo brusičky pro vaši bruslařskou výbavu. Pro fanoušky hokeje jsou plánovaná dvě hokejová utkání Minihokeje HC Orli Znojmo – mládež.

Kdo se rád baví a bojí, nesmí si nechat ujít tradiční Pekelnou sešlost a Andělské nebe s Mikulášem, které proběhnou na sv. Mikuláše v úterý 5. 12. Pravý čas pro čertovskou zábavu nastane taky v pátek 15. 12. nastane ten pravý čas pro čertovskou zábavu. Průvod rakouských čertů, tzv. Perchtenlauf, si pro vás připravil program za doprovodu pekelné hudby, při němž ani dospělý nezůstane klidný. Trasa průvodu bude i letos z Masarykova náměstí směrem k Velké Mikulášské, Mikulášskému nám., Velké Františkánské, ul. Přemyslovců, Václavskému nám., Hornímu nám., ul. Obroková a zpět na Masarykovo nám.

Adventní čas je určen zejména rodinám s dětmi, proto jsou pro děti připraveny oblíbené Jájiny dílničky, kde si děti mohou vyrobit vánoční výrobky a potěšit tak svým vlastnoručním výrobkem své rodiče, babičky a dědečky. Pro dětské návštěvníky jsou přichystána představení vánočních pohádek, například Káťa nebo Škubánek od herců divadla Věž nebo Nad Betlémem svítí hvězda od divadla eMILLIon. A to vše v prostorech Znojemské Besedy. Příjemně strávený čas s dětmi můžete zakončit jízdou ve vánočním vláčku, který bude připraven pro dětské i dospělé návštěvníky na trase vánočním Znojmem.

Předvánoční čas není pouze o hudebních vystoupeních, trzích a čertech, ale také o podpoře těch, kteří to potřebují. V programu nebude chybět ani Vánoční štědrovka, a to symbolicky na Štědrý den, kdy se budou podávat tradiční vánoční pokrmy jako rybí polévka, vánočka a pokrmy z ryb. Další akcí, kde můžete podpořit dobrou věc a přispět koupí šperku či módních doplňků Nadaci pro transplantaci kostní dřeně, bude Šmukbazar, který se letos nově koná v prostorách Wine baru Chatka.

Podrobný program Adventu najdete zde.

 

-karm-