Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Vzpomněli na bojovníky i oběti druhé světové války

V den státního svátku 8. května si dvaasedmdesátileté výročí od konce druhé světové války připomněli také ve Znojmě. Na městském hřbitově se sešli zástupci vedení města, zástupci Českého svazu bojovníků za svobodu, členové různých spolků a sdružení a také četní hosté. Mezi hosty byla i atašé generálního konzulátu Ruské federace v Brně Karina Sultanova.

Úvodního projevu se ujal místostarosta Znojma Ludvík Hekrle. Připomněl hrůzy druhé světové války i klíčovou úlohu našich spojenců a domácího a zahraničního odboje. Připomněl i osvobozování Znojma Rudou armádou. „V dobových záznamech a ve vzpomínkách pamětníků se příchod Rudé armády uvádí časem, kdy kolony vojenské techniky přijely na nynější Mariánské náměstí. Většina záznamů uvádí čas 16:17 hodin. Čas může být odlišný podle toho, kde občané přicházející vojska spatřili,“ připomněl Hekrle.

 

Dnešní pietní akt se těšit velkému zájmu veřejnosti. „Děkuji vám všem, že jste přišli u příležitosti státního svátku Dne vítězství uctít památku obětí druhé světové války,“ řekl proto na závěr místostarosta ve svém projevu.

 

Bojovníky i oběti druhé světové války připomněla ve svém projevu také atašé Karina Sultanova. „Chtěla bych poděkovat městu Znojmu a všem, kdo udržují památku na hrdiny druhé světové války a památku padlých Rudoarmějců,“ uvedla atašé Sultanova.

 

Slova se ujala i zástupkyně Českého svazu bojovníků za svobodu Vratislava Skřivánková, která připomněla členy svazu, kteří v minulých dnech obdrželi zlatou medaili Jihomoravského kraje z rukou hejtmana Bohumila Šimka. Jsou to zasloužilí občané, kteří s velkým štěstím přežili koncentrační tábory nebo byli ukrýváni před nacisty.

 

Pietní akt pokračoval v komornějším duchu na Mariánském náměstí, kde byly kladeny věnce a květiny k soše Rudoarmějce. Na obou místech zazněly státní hymny.

 

 

 

Ing. Zuzana Pastrňáková

tisková mluvčí