Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Vranovský zámek provoněly růže

Minulý pátekpátek měli návštěvníci vranovského zámku poprvé možnost navštívit nový plnohodnotný prohlídkový okruh – soukromé pokoje a zámeckou kapli. Ten přibližuje osudy vranovského zámku a jeho majitelů - polských hrabat Mniszků a Stadnických v průběhu 19. a na počátku 20. století.   

  • Maya Sabeva Obdivuje jedno z květinových aranžmá v novém prohlídkovém okruhu. foto: -eis-
  • Foto: -eis-
  • Foto: -eis-
  • Foto: -eis-
  • Foto: -eis-
  • Foto: -eis-
  • Foto: -eis-
  • Foto: -eis-

Hraběnka Helena Mniszková byla velkou příznivkyní květů, zvláště růží. Na Vranově pořádala každoročně růžové slavnosti.

 Nová prohlídková trasa byla u příležitosti svého otevření vyzdobena květinovým aranžmá - Růžovou slavností pro Helenu Mniszkovou, které připravila šestice floristů s předním českým odborníkem Slávkem Rabušicem.

Po šestnácti letech, kdy se na zámku ve Vranově nad Dyjí doplňovaly interiéry květinové vazby převážně z lilií, vystřídala tuto květinu královna růže. Tentokráte se jednalo o jiné aranžmá, které leckdy alegoricky doplňovalo jednotlivé komnaty a v samém závěru i zámeckou kapli.

 „Pro nás byla tato výstava výzvou. Trasa je reinstalovaná a nikdy jsme nepracovali v takových dispozicích jako tentokráte, kdy měly převahu růže nad liliemi. Když jsme začínali, měl jsem tak trochu obavu, jako když se jde do něčeho nového, nevyzkoušeného. Obavy však rychle ustoupily,“ komentoval přípravu výstavy květin Slávek Rabušic.

Řezané květy mají ovšem jen krátkou životnost, takže výstavu Růžová slavnost pro Helenu Mniszkovou mohli uvidět návštěvníci jen ve velmi krátkém časovém úseku.

Nový okruh vranovským zámkem samozřejmě zůstává a bude důvodem, proč vranovský zámek opětovně navštívit. Hosté nebudou rozhodně zklamáni a budou překvapeni, když po průchodu zámeckými interiéry konec prohlídky vygraduje v zámecké kapli.                                

 

Jiří Eisenbruk