Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Slavné datum si připomnělo také Město Znojmo

V sobotu se sešly u pamětní Desky republiky před budovou Okresního soudu na tři desítky občanů, aby vzpomenuly a uctily památku významného svátku - v pořadí již 99. výročí vzniku samostatného československého státu.

Krátký projev přednesl místostarosta Znojma Jan Grois (na snímku vpravo spolu v vlajkonošem Emanem Macounem). Vzpomenul politiků, vojáků, díky kterým máme dnes samostatný stát.

„Cesta k samostatnosti nebyla jednoduchá a nesmíme zapomenout ani na ty, kteří se jí nedočkali v důsledku největšího konfliktu v dějinách Evropy. Mnoho rodin přišlo v první světové válce o své příbuzné, přátele a jejich památku bych dnes také rád uctil. Za vznik Československa vděčíme domácímu i zahraničnímu odboji. Naši tehdejší nejvýznamnější političtí činitelé - Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš a Rastislav Štefánik - našli silnou podporu v československých legiích již před rozpadem Rakouska-Uherska a byli to tito muži, kteří stáli v čele exilové vlády a zasadili se v diplomatických kruzích vítězných mocností o uznání samostatného Československa,“ konstatoval Jan Grois.

Následně byly k památníku položeny kytice a vzpomínkovou akci zakončila hymna České republiky.

 

text a foto: -eis-