Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Nová výstava ukazuje Podyjí v proměnách času

Znojmo bez přehrady, Gránické údolí bez stromů nebo okolí vesnic bez velkých lánů. Nová výstava Podyjí v proměnách času ve znojemském Domě Umění zavede návštěvníky na téměř čtyřicet konkrétních míst a ukáže, jak se za posledních sto let změnily. 

  • Řeka Dyje před postavením přehrady.
  • Stavba znojemské přehrady.
  • Znojemská přehrada.

Výstava je rozdělená do několika témat. Lidé tak budou moci na historických a současných fotografiích pozorovat proměnu Znojma a okolních obcí, údolí řeky Dyje nebo historických památek či státní hranice. „Chtěli jsme vizuálně zdokumentovat a porovnat jedno místo s delším časovým odstupem. Každou lokalitu tak ukazuje historická fotografie, pohlednice nebo obraz a zároveň co nejpodobnější fotografické zachycení ze současnosti,“ popsal kurátor výstavy Antonín Reiter z Jihomoravského muzea ve Znojmě. 

Část historických pohlednic a snímků na výstavu poskytli soukromí sběratelé, fotografové a některé instituce. Část autoři expozice nalezli ve sbírkách Jihomoravského muzea, které letos oslaví 140 let své existence. Současnou podobu míst zdokumentoval fotograf Petr Lazárek ze Správy Národního parku Podyjí: „Některá místa se změnila k nepoznání, některá jen v drobnostech. Na snímcích je ale dobře vidět, jak jsme v posledním staletí přistupovali ke svému okolí i jak jej měnily dějiny.“

Výstavu Podyjí v proměnách času si zájemci mohou prohlédnout až do 25. března 2018. Výstava vychází ze stejnojmenné připravované knihy srovnávacích fotografií, která vyjde v únoru. 

 -karm-