Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Největší muzeum jukeboxů

Znojemský region má světový unikát. Největší muzeem jukeboxů a pinballových automatů.

  • Ronnie Senig s Marilyn Monroe, žel už jde jen o figurínu... foto: archiv redakce

 V sobotu 9. září mohli návštěvníci poprvé na ploše skoro devíti tisíc metrů čtverečních obdivovat přes dva tisíce exponátů. Muzeum s názvem Terra Technica (Země techniky) vyrostlo v areálu Excalibur City a má ambici stát se jedinečnou atrakcí, kvůli které sem budou jezdit nejen fanoušci muziky, historie a her.

Získat takové množství jukeboxů – strojů na přehrávání hudby, kterých je tu vystaveno přes sedm set – nebylo samozřejmě jednoduché. Sběrateli a majiteli firmy Excalibur City Ronnie Seunigovi to trvalo dvacet let. Stálo jej to pochopitelně kromě peněz také nekonečné množství hodin shánění, kutilské vášně, protože většinu přístrojů bylo třeba trpělivě opravit. Většina jukeboxů ale díky tomu znovu povstala z popela, některé už nikde na světě nejsou.

 Vystavené pinbally, těch najdete v Terra Technica dvě stě padesát, jsou zase dlouhé automaty.  Jejich obrovská přehlídka budí doslava úžas.

Nejstarší exponáty celkově pocházejí už z konce 19. století. „Jedinečná cesta začíná kolem roku 1880 a končí až v přítomnosti. U nás se dozvíte vše o slavných jménech firem jako Rock Ola, Ami nebo Wurlitzer,“ říká nadšeně Ronnie Seunig. Vše doplňuje také přehlídka automobilových veteránů značek Ford, Cadillac, nechybí ani originální Batmobil.

Otevření tak unikátního muzea bylo třeba jaksepatří oslavit. Na slavnostní zahájení se přišly podívat osobnosti z kultury, byznysu a politiky. Na chvíli se  vrátila třeba i Marilyn Monroe, Stan Laurel  či Elvis Presley.                              

 

-jan-