Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Meruňkobranínení jen o jídle

I když je miroslavský kraj pověstný kvalitním vínem, na zdejších stráních se daří  též výborným meruňkám. A toho se musí využít. O víkendu proběhl už osmnáctý ročník stále populárnějšího Miroslavského Meruňkobraní. Ochutnat různé výtvory z oblíbeného ovoce přijel také předseda vlády Bohuslav Sobotka, který se před několika lety zúčastnil dokonce zdejšího klání v pojídání meruňkových knedlíků.

„Meruňkobraní jsme začali pořádat proto, abychom tradici zdejších meruňek udrželi, chtěli jsme zachránit jejich pověst,“ vzpomíná místostarosta a otec celé myšlenky Roman Volf. „Meruňkové sady byly tenkrát vykáceny, protože z důvodu uzavření podniku Fruta  pro ně nebyl odbyt.“ Nakonec se podařilo z miroslavského Meruňkobraní vytvořit celodenní akci a spojit ji s tradičním Jarmarkem sv. Floriana. Každoročně ji navštíví tisíce lidí z celé republiky.

Většině se sice vybaví hlavně proslulá soutěž o Knedlíkového krále, ale ta je jen součástí daleko bohatšího programu. Nechybí v něm historický průvod a koncerty. „Pan Sobotka soutěžil před osmi lety, tehdy jako ministr financí. Kolik knedlíků snědl, si nepamatuji. Letos se už jen díval,“ komentuje jeho návštěvu Roman Volf.

Největším jedlíkem se stal, kdo jiný než Kamil Hamerský z Víru, loňský i předloňský vítěz. Tentokrát do sebe doslova nasoukal sto jeden kus během dvaceti minut. O „pouhých“ čtrnáct knedlíků za ním zaostal Radim Dvořáček z Ostravy a čest milovníků knedlíků ze znojemského regionu zachránil Karel Bobek z Uherčic.                                   

Obdiv zaslouží také kuchařky ze zdejší školní jídelny. Navařily jich bezmála tisíc čtyři sta.

Miroslavské Meruňkobraní letos zaštítil jihomoravský Hejtman Bohumil Šimek. Za nejchutnější a nejkrásnější meruňku byla tentokrát vyhlášena ta od Pavla Wollnera, nejlepší meruňkovici měl Dalibor Mrkos, oba místní.                        

                                 

 text a foto: -jan-