Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Kraslice pěti generací

Od 9. února budou mít návštěvníci Jihomoravského muzea ve Znojmě možnost zhlédnout inspirující výstavu lidových tradic Kraslice pěti generací.

Tato výstava návštěvníky seznámí se sbírkou kraslic, které se v rodině významného národopisného činitele Vratislava Bělíka malují již po celých pět pokolení, a to od dob jeho maminky, až do současnosti po jeho pravnučku. 
Jde o téměř 700 unikátních kraslic, které jednak dokumentují tvorbu pěti generací Bělíkovy rodiny od čtvrté čtvrtiny 19. století po současnost, ale nabízejí i ukázku kraslic z národopisného regionu Horácka a Podhorácka, ze Slovácka, Hané i Valašska, přičemž některé kraslice jsou téměř sto třicet let staré.
Mimo kraslice na výstavě uvidíme také národopisné sběry Vratislava Bělíka od výšivek a krojů až po lidovou keramiku a dobové fotografie. Cílem této výstavy je seznámit širokou veřejnost nejen s kraslicemi, které jsou pro období blížících se Velikonoc typickým projevem lidové tvořivosti, ale i s životem venkovského lidu našeho kraje a s působením Vratislava Bělíka ve Znojmě i v okolních obcích.
V rámci výstavy proběhne také tradiční edukační program pro školy Tvořivé Velikonoce, který začíná 1. března, dále nabídneme novinku - Velikonoční workshop pro seniory s tvůrčí dílnou (úterky 13. a 27. března od 15.30 hodin). Nejmenším bude určena muzejní procházka s povídáním v pátek 23. března od 16.00 hodin. 
Na všechny tyto programy doporučujeme rezervovat si předem místo na na telefonním čísle 720 971 295 nebo na e-mailové adrese edukace@muzeumznojmo.cz.
Výstava potrvá od 9. února do 6. dubna ve výstavním sále minoritského kláštera. Vernisáž proběhne ve čtvrtek 8. února v 16.00 hodin. Na vernisáži bude navíc sama vnučka pana Bělíka prezentovat techniku zdobení kraslic batikováním voskem, což si budou moci vyzkoušet  i zájemci z řad návštěvníků.
Jan Mačuda