Reklama
 

Miniaplikace

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





BlueBoard.cz

Když vzpomínky ožívají

Jan Werich říkal, že čas má plné kapsy překvapení. Do jedné takové časové kapsy mohli nahlédnout návštěvníci sobotní akce, která byla nazvána Tenkrát v Hardeggu. Podmanivé retroohlédnutí se uskutečnilo na rekonstruované české celnici u rakouského Hardeggu. Na tom místě jako by se tento víkend zastavil čas. 

Spolehlivě se o to postarala expozice více než dvaceti unikátních předválečných fotografií Hardeggu a jeho okolí, kdy ještě neexistovaly dráty a svět na své rozdělení teprve čekal.

Sobota, kdy proběhla vernisáž současně s hravým odpolednem pro rodiny s dětmi, se stala nejen příležitostí k ohlédnutí za něčím, co už dávno neexistuje, ale rovněž připomenutím, že i čas vzpomínek se může stát nenávratně pomíjivým.

„Letní expozice v nově otevřeném infobodu Správy Národního parku Podyjí je pozvánkou na výlet proti toku času do Hardeggu z počátku dvacátého století. Tehdy se stalo toto místo vyhledávaným cílem vídeňských občanů. Pravidelně se tak v červenci a srpnu počet jeho obyvatel až ztrojnásobil. Prosluněné radovánky byly ale jen jednou stránkou tehdejšího života tohoto malého městečka.

Fotografové zachytili i běžný život místních lidí a jejich prostředí. A často úmornou práci tamních sedláků a lesních dělníků, mezi kterými nechyběly ani ženy a děti,“ přiblížil výstavu tiskový mluvčí národního parku David Grossmann.

„Historické snímky ze sbírek Herberta Bednarika a z archivu města Hardeggu připomenou dobu, kdy bylo možné se tam dostat často jen koňským povozem, řeku ještě neochlazovala voda z Vranovské přehrady a čas plynul pomaleji,“ doplnil ředitel Správy NP Podyjí Tomáš Rothröckl.

Od června budou lidé moci získat na infobodu také informace o národním parku, tipy na výlety a další užitečné rady. Otevřeno bude až do konce srpna denně od 10.00 do 17.00 hodin.

 

-TIK-